Bitcoin 101: Dendalion protocol maakt Bitcoin meer anoniem

Anonimiteit is voor een blockchain steeds meer een vereiste, want voor bepaalde toepassingen is het zaak dat privédata niet op straat liggen. Denk bijvoorbeeld aan medische data of gegevens van het Openbaar Ministerie.

Blockchain en privacy

Privacygerichte cryptocurrencies zoals Monero en Zcoin bevatten anonimiteitskenmerken op blockchain-level, zoals Ring CT's en zero-knowledge protocols. P2P/overlay netwerkcommunicatie speelt ook een belangrijke rol bij het anonimiseren van interacties op een blockchain netwerk. Zowel Monero als Zcoin integreren de privacy functies van het netwerk met Tor en I2P. Bitcoin wilt ook zo een extra laag toevoegen, het Dandelion protocol.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dandelion protocol

Het Dandelion protocol is een anonimiteitsoplossing als netwerklaag. Het protocol is in 2017 voorgesteld om Bitcoin's P2P netwerk privacy te verbeteren. Het oorspronkelijke voorstel is afgewezen omdat het fouten bevatten die juist kan leiden tot de-anonimisering.

Uiteindelijk is in mei 2018 een verbeterde versie van het Dandelion Protocol voorgesteld, genaamd Dandelion++. Deze versie is al geïmplementeerd met een positieve reactie van de ontwikkelingsteams van Bitcoin.

Dandelion++ is daarmee klaar om opgenomen te worden in een komende Bitcoin Core release. Naar verwachting is dat dit in 2019 zal gebeuren, alleen is er nog geen datum bekend.

Dendalion uitgelegd

Het doel van Dandelion is om het proces voor het doorsturen van transacties ingewikkeld te maken. Dandelion verzendt de transactie via een willekeurig pad door naar een variabel aantal nodes voordat de transactie over het hele netwerk wordt verspreid.

Dit betekent dat het trianguleren van de positie waar de initiële transactie vandaan komt, alleen de plaats zal onthullen waar de diffusie plaatsvond, niet de echte initiële node.

Bovendien zorgt de codering in het Dandelion-protocol ervoor dat het daadwerkelijk vinden van het initiële node veel moeilijker is dan het nu is - hoewel nog steeds niet onmogelijk.

Lees meer over:
anonimiteitBitcoin nieuws