Ethereum

Ethereum (ETH) is een smart contract platform waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties (daps) kunnen construeren die in 2013 door Vitalik Buterin werd bedacht. ETH is de eigen valuta voor het Ethereum-platform en werkt ook als transactiekosten voor de miners op het Ethereum-netwerk.  Het Ethereum-netwerk ging live op 30 juli 2015 met 72 miljoen Ethereum premined.

Hoe werkt Ethereum?

Ethereum word ook wel  ‘wereldcomputer’ genoemd, omdat het Ethereum-platform de rekenkracht gebruikt van de computers die op het netwerk zijn aangesloten. De informatie wordt opgeslagen op elke computer, of “node”. Dit betekent dat het gedecentraliseerd is en door niemand wordt beheerd, in tegenstelling tot eentraditionele database.

Er is geen limiet op het aantal van computers dat verbinding kan maken met het netwerk. De creatie van Ethereum is gemaakt door programmeurs Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio en Charles Hoskinson. Het project werd gelanceerd in 2015 en is gefinancierd door het uitgeven van hun eigen cryptocurrency ether.

Het Ethereum platform ondersteunt gedecentraliseerde applicaties, of “dApps”, die niet worden beheerd door een derde partij. Ze zijn bestand tegen downtime, censuur en fraude. Deze toepassingen worden uitgevoerd door zogenaamde “smart contracts”. Er zit enkel wel verschil in smart contracts en dApps.

Basis van Ethereum

Basis elementen die je met Ethereum kan doen omvatten stemsystemen, crowdfunding voor onroerend goed, loterijen, gamen, sociale netwerken, leningen en geld transacties. Toekomstige projecten kunnen betrekking hebben op het Internet of Things, voorspellingsmarkten, energieoverdracht, enzovoort. Dit is echter niet alles wat u moet weten over Ethereum, maar er zijn veel boeken over het onderwerp geschreven die je kan helpen.

Terwijl Bitcoin PayPal en internetbankieren wil verstoren, heeft ethereum het doel om een blockchain te gebruiken om derde internetpartijen te vervangen – die die gegevens opslaan, hypotheken overdragen en complexe financiële instrumenten volgen.

Ethereum 2.0 Serenity

Voor 2020 moet de Serenity upgrade voor het Ethereum netwerk gereed zijn. Deze upgrade staat ook wel bekend als Ethereum 2.0.

Ethereum Serenity moet het netwerk flink opschalen zodat de Ethereum blockchain op grote schaal bruikbaar is. Op dit moment is de snelheid van Ethereum nog beperkt tot zo’n 15 theoretische transacties per seconde. Met de upgrade zal de snelheid van Ethereum met een factor duizend opschalen.

Een groot deel van de snelheidswinst zal te danken zijn aan de overstap van het traditionele minen naar het zogenaamde Proof-of-Stake consensus mechanisme. Daarbij wordt het energieverslindende en langzame miningproces vervangen door een nieuw mechanisme om de blockchain te beveiligen.

Bij het toekomstige Proof-of-Stake van Ethereum is de inzet geen processorkracht (en dus stroom), maar een hoeveelheid ETH-tokens. Vergelijkbaar met hoe dat bij miners gebeurt ontvangen bij Proof-of-Stake de ‘stakers’ een beloning van de blockchain.