Aanklagers in VS willen Ethereum ontwikkelaar niet eerder vrijlaten na ‘advies aan Noord-Korea’

9161 totale weergaven
ethereum dev noord korea

Virgil Griffith, een voormalige ontwikkelaar van Ethereum, zit momenteel een gevangenisstraf van 63 maanden uit voor het overtreden van Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea. Griffith, die in april 2022 werd veroordeeld, heeft een verzoek ingediend om zijn straf te verkorten. Amerikaanse aanklagers hebben zich echter fel verzet tegen dit verzoek.

Griffith werd een centrale figuur in de community vanwege zijn werk bij Ethereum, waar hij bijdroeg aan de ontwikkeling van smart contracts en gedecentraliseerde applicaties.

De sancties tegen Noord-Korea zijn bedoeld om de financiering van het nucleaire programma van het land te beperken en te voorkomen dat het regime geld gebruikt voor wapenontwikkeling en andere illegale activiteiten.

Griffiths zaak heeft geleid tot discussies over de ethische en juridische implicaties van het gebruik van blockchaintechnologieën in landen die onder internationale sancties staan. En moet het strafbaar zijn om überhaupt informatie te delen over crypto in dit soort landen?

Achtergrond van de zaak

Griffith werd veroordeeld nadat hij in 2019 een presentatie gaf op een cryptocurrency en blockchainconferentie in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Tijdens deze conferentie gaf hij uitleg over hoe cryptocurrency en blockchaintechnologie gebruikt kunnen worden om sancties te omzeilen en geld wit te wassen.

Griffiths advocaten voerden aan dat hij leed aan obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis en narcistische persoonlijkheidsstoornis, wat leidde tot een obsessie met het geïsoleerde land.

Argumenten van de aanklagers

In een indiening bij de rechtbank verklaarde Amerikaanse advocaat Damian Williams dat Griffith bewust had gekozen om de sancties van zijn eigen land te omzeilen. Ook zou hij diensten verlenen aan een vijandige buitenlandse mogendheid.

“Griffith koos ervoor om de sancties van zijn eigen land te omzeilen om diensten te verlenen aan een vijandige buitenlandse macht, specifiek diensten ontworpen om het gebruik van cryptocurrency en blockchaintechnologie te onderwijzen en aan te moedigen om Amerikaanse en VN-sancties verder te omzeilen,” aldus Williams.

Williams benadrukte dat Griffiths acties plaatsvonden ondanks zijn bewustzijn van de wreedheden die Noord-Korea tegen zijn eigen bevolking pleegde en de bedreigingen die het land richting de Verenigde Staten uitte, waaronder nucleaire dreigingen.

De aanklagers wisten ook te melden dat Griffith tijdens zijn gevangenschap in de Federal Correctional Institution in Milan, Michigan, meerdere keren disciplinaire maatregelen had ondergaan. Hij werd betrapt op het proberen te stelen van zeep en thee, en pleegde andere kleine overtredingen. Dit gedrag, zo betoogden de aanklagers, toonde geen basis voor extra clementie en suggereerde geen nieuw respect voor overheidsregels en voorschriften.

Verzoek om herziening

Griffiths juridische team diende in april een verzoek in om zijn straf te herzien op basis van aanpassingen in de Amerikaanse richtlijnen voor straftoemeting na zijn veroordeling. Volgens de nieuwe richtlijnen zou de aanbevolen strafmaat voor Griffiths veroordeling kunnen worden verlaagd van 63-78 maanden naar 51-63 maanden. Dit zou zijn straf potentieel met een jaar kunnen verkorten, waardoor hij in januari 2025 vrij zou kunnen komen.

Reactie verwacht

Griffiths juridische team heeft nu 14 dagen de tijd om te reageren op de brief van de Amerikaanse overheid. Ongeacht de uitkomst van de strafzaak, heeft het Amerikaanse ministerie van Handel al een verbod van 10 jaar opgelegd op Griffith, waardoor hij tot 2032 geen transacties mag uitvoeren die betrekking hebben op goederen, software of technologie onder de Amerikaanse exportregelgeving.

Griffiths strafzaak blijft een belangrijk precedent voor de gevolgen van het overtreden van sancties met behulp van cryptocurrency en blockchaintechnologie. Zijn verzoek om strafvermindering zal door velen nauwlettend worden gevolgd.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...