Raport over sancties tegen Tornado Cash: Impact op decentrale systemen geanalyseerd

148 totale weergaven
Tornado Cash

De Amerikaanse sancties tegen Tornado Cash, een smart contract protocol, hebben de efficiëntie en effectiviteit van regulering in gedecentraliseerde systemen blootgelegd. Dit blijkt uit een recent rapport van de Federal Reserve Bank of New York, opgesteld door Anders Brownworth, Jon Durfee, Michael Junho Lee en Antoine Martin. Het rapport analyseert de gevolgen van deze sancties en hoe verschillende actoren binnen de Ethereum blockchain hierop reageren.

Nederland speelt hier ook een rol in. Een van de belangrijkste mensen achter het protocol voor Ethereum is opgepakt in Nederland.

Wat is Tornado Cash?

Tornado Cash is een set van smart contracts die anonimiteit biedt voor transacties op publieke blockchains zoals Ethereum. Gebruikers kunnen hun cryptocurrency storten in Tornado Cash pools en later opnemen, zonder dat er een directe link is tussen de oorspronkelijke storting en de opname, waardoor transacties anoniem blijven.

Op 8 augustus 2022 kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties aan tegen Tornado Cash, daarbij verwijzend naar het gebruik ervan voor het witwassen van meer dan $7 miljard aan virtuele valuta sinds de oprichting in 2019. Deze sancties hebben geleid tot een directe en blijvende impact op Tornado Cash, zoals blijkt uit de scherpe daling van de transacties en het gebruik van de dienst.

De aankondiging van de sancties leidde tot een significante daling van de waarde van de TORN-token, de governance token van Tornado Cash. Het rapport toont aan dat de marktkapitalisatie van TORN met ongeveer 60% daalde na de aankondiging van de sancties, en deze waarde herstelde zich niet volledig in de daaropvolgende periode.

Transactievolumes en gebruikersdiversiteit

Het aantal transacties via Tornado Cash daalde met 72% na de sancties. Het rapport documenteert een aanzienlijke vermindering van zowel stortingen als opnames in verschillende cryptocurrency pools binnen Tornado Cash. Bovendien daalde het aantal unieke gebruikersadressen die transacties uitvoerden via Tornado Cash significant, wat wijst op een afname in de gebruikersdiversiteit en daarmee de anonimiteit die het protocol biedt.

Een van de meest interessante bevindingen is hoe de verschillende actoren binnen het Ethereum-netwerk reageerden op de sancties. Het rapport laat zien dat, hoewel er aanvankelijk een toename was in de samenwerking met de sancties door block builders (de entiteiten die transacties selecteren voor opname in een block), de lange termijn samenwerking varieerde. Na een rechtbankuitspraak in augustus 2023 die de legitimiteit van de sancties bevestigde, verminderde het aantal blocks met Tornado Cash transacties aanzienlijk, aangedreven door een kleine groep niet-coöperatieve block builders.

Conclusies uit het rapport

Het rapport concludeert dat, ondanks de afname in transacties en gebruikersdiversiteit, Tornado Cash zijn kernfunctie als privacytool behoudt. De bevindingen benadrukken echter ook de kwetsbaarheid van censuurbestendigheid binnen gedecentraliseerde netwerken zoals Ethereum, vooral gezien de afhankelijkheid van een beperkt aantal actoren om transacties met Tornado Cash te verwerken.

Het onderzoek biedt waardevolle inzichten in hoe gedecentraliseerde systemen reageren op regulering en de complexiteit van het handhaven van dergelijke regels binnen deze systemen. Het onderstreept ook de noodzaak voor duidelijke richtlijnen en juridische duidelijkheid om effectieve samenwerking te waarborgen.

Lees meer over:
Tornado Cash

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...