Crypto-investeerder Etiënne vantKruys (Token Research Group): “Steengoede ICO’s zijn zeer zeldzaam”

1467 totale weergaven
|

Door Clint Cabell – Recent heb ik een Q&A gedaan met Etiënne vantKruys (32.000 Twitter-volgers), directeur en oprichter van de Token Research Group. Hij houdt zich bezig met het onderzoeken en adviseren van ICO’s en bestaande cryptoprojecten. Voorbeelden hiervan zijn: het organiseren van de Ian Balina World Tour en adviseren van ICO’s zoals Wanchain, GoChain en Phantasma. Daarom ben ik benieuwd naar zijn kijk op ICO’s, token utility en regulatie.

CC: Wie ben je en wat doe je?

EvdK: “Ik ben Etienne, geboren in Suriname, verliefd geworden op financiële markten na aankomst in Nederland. Ik wil onderzoek doen en dingen begrijpen. Uit de principes van Warren Buffet ben ik gaan onderzoeken om te achterhalen wat de onderliggende waarde is van een financieel instrument.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Waarom crypto?

“De laatste recruiter zei tegen mij: ‘’Je bent ongeschikt om hier te werken, je bent niet door naar de volgende ronde, je zou je hier op kantoor doodvervelen.’’ Dat is het beste advies wat ik ooit heb gehad, dat was voor mij het laatste duwtje om volledig op cryptovaluta te richten. Ik heb nooit meer achterom gekeken. Het grillige karakter van crypto past bij mij, zeker de hyperactiviteit en vrijheid. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en help graag nieuwe projecten op weg als adviseur.

Hoe vind jij een nieuwe cryptobriljant?

“Goede ICO’s zijn als het vinden van diamanten in Afrika, je moet een berg verplaatsen en letterlijk in de modder willen staan voor een handjevol steentjes. De hele cryptomarkt is zo. Ik en mijn team doen onderzoek naar die verborgen talentjes in het ICO-aanbod, maar ook naar bestaande tokens. We doen business due diligence en risico-analyses voordat wij een investering doen op basis van een vaste set criteria. Winst heb je niet in de hand, want er is nul zekerheid. We benaderen alles zo realistisch en zo nuchter als mogelijk.”

Wat is het nut of bruikbaarheid van cryptotokens of – munten (cryptomunten zoals ethereum en dash hebben een eigen blockchain, tokens worden op bestaande platforms uitgegeven, redactie)?

“Ethereum en de Binance token hebben een helder beschreven bruikbaarheid, maar er zijn maar weinig tokens met een heldere use case, veel tokens hebben geen nut. Reden is dat een token als betaalmiddel moet dienen in een bepaald ecosysteem met gebruikers die nog opgezet moet worden. Driekwart van de projecten heeft geen idee wat ze aan het doen zijn of waarom zij een token willen.”

Wat is het verschil tussen aandelen en cryptotokens of munten?

“Aandelen geven investeerders een bepaalde vorm van zekerheid. Je bezit letterlijk een ministuk van het bedrijf. Als ik een hoeveelheid aandelen van Shell of Heineken koop dan heb ik een deel van het bedrijf, bij crypto is dit nul. Je koopt een token, maar je hebt nul rechten, hierdoor ontstaat een spanningsveld tussen project en investeerder. Ik snap waarom er behoefte ontstaat in de markt voor de zgn. ‘security tokens’.”

Voor de mensen die aanspraak willen op een bedrijf of de winst daarvan zijn er reguliere aandelen op gereguleerde markten. De tokens hebben een andere toepassing en waarde dan aandelen omdat het niet hetzelfde financiële product is. Moeten we wel beschermd worden tegen diverse en revolutionaire methoden van bedrijfsvoering?

“Door de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt en de hyperconnectiviteit van ons leven loopt wetgeving altijd een paar stappen achter. Tegen de tijd dat de overheid deze tokens een beetje begrijpt en een goede passende wet heeft bedacht, is er alweer wat anders op de markt. Technologie ontwikkelt zich tien keer harder dan onze wetgeving of sociale afspraken. Je kan blijven doorgaan met reguleren, want je wilt vooral de retail speculant beschermen maar mensen moeten ook schoolgeld betalen en leren van hun fouten of risico’s. Ook daar zit een spanningsveld of tegenstrijdigheid van overheden. Ze waarschuwen voor crypto, maar geven er meer Holland Casino’s bij. Gokken zit in ons, dat ‘what if’ gevoel. Crypto beantwoordt alle vragen als je van technologie en gokken houdt. Reguleren doet de overheid niet voor de kleine man, maar om controle te houden over het financiële systeem, denk ik dan.”

Op Twitter zei je ‘’I salute regulation.’’ Wat bedoel je hiermee?

“Ik snap dat overheden vragen hebben bij de waarde van tokens ten opzichte van de investeerder en de manier waarop projecten gefinancierd worden. Regulering zal de industrie 100x meer legitimiteit geven, dit biedt investeerders een beetje bescherming. Als je op de beurs handelt met voorkennis is dit strafbaar, bij crypto is dit volledig vrij. Crowdfunding is nu een wereldwijd fenomeen, hier mag wel een bepaalde kwaliteitswaarborging bijkomen.”

Hoe zie jij dit gebeuren?

“Het wilde westen dat we nu hebben, gaat niet weg uit zichzelf. Overheden kunnen dit doen door de ruilbeurzen strenger aan te pakken. Ook kunnen ze van tokens een security te maken of KYC (know your customer) te implementeren. Maar nogmaals, je kan niet altijd de zwakkeren blijven beschermen”.

Wat is het onderliggende probleem?

“De consument wilt vrijheid maar als het mis gaat wil de consument bescherming. De overheid moet de rechtsorde handhaven, maar we komen in een spagaat. We zijn niet rationeel, wij vinden privacy belangrijk maar we kunnen Facebook en Whatsapp niet loslaten. Je kan zeggen dat je bescherming wilt maar tegelijk blijven gokken.”

Over de auteur

Clint Cabell (Linkedin) is een jurist uit Rotterdam met een bijzondere interesse in de blockchain en de maatschappelijke toepassing hiervan. Hij gaat de komende maanden aandacht geven hoe de blockchain – en de financiële technologie van invloed is op ons dagelijkse leven.

Lees zijn eerdere columns:

Lees meer over:
ICO's