INTERVIEW Hans van den Boogaard (Crypto Academy) over de psychologie van traden: “Emotiebeheersing en de juiste mindset zorgen voor hoger beleggingsrendement”

Hans van den Boogaard is ruim 15 jaar actief als trader en coach op het gebied van mindset. We vroegen aan hem hoe we emoties de baas kunnen blijven bij het traden en wat dat doet met onze winsten. Verrassende uitkomst: “Persoonlijke groei en ontwikkeling staan aan de basis van hogere winst.”

Angst en hebzucht

Er zijn 2 emoties die het handelen beïnvloeden: angst en hebzucht. In het Engels spreken ze over pain or gain. De beweegredenen van alle mensen zijn terug te voeren op deze 2 basisemoties.” We zitten aan tafel met Hans van den Boogaard. Hij is trader en coach en medeoprichter van Crypto Academy en vertelt in welke mate stress en emoties trades beïnvloeden. Crypto Academy verzorgt onder meer trainingen en workshops voor particuliere en zakelijke beleggers in cryptovaluta en is organisatie van het ICO Seminar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Handelsstrategie

Van den Boogaard: “Kies altijd voor een handelsstrategie die rekening houdt met emoties en sentiment van de markt. Met traden worden de basisemoties geactiveerd. Traden is een heel directe activiteit die op het innerlijk slaat. Traden confronteert mensen met zichzelf. Als het goed gaat is dat een fijn gevoel, wanneer het niet goed gaat wordt dit liever niet verteld, omdat het niet leuk is en pijn veroorzaakt. Daar komt bij dat de emotie van verlies 2,5x erger wordt ervaren dan de emotie van winst. Dat stuurt ons mensen in alles. WhatsApp groepen vallen stil wanneer het sentiment naar beneden gaat, dan zit er angst in de markt. Wanneer er een opgaande bullmarkt is, geeft dat zekerheid en ontstaat er FOMO. Vaak zonder een plan te hebben, wordt er puur op hebzucht ingekocht op basis van emotie. Het heeft mij veel geld en tijd gekost om erover heen te komen. Toen ik een psychologie opleiding volgde, is mij heel veel duidelijk geworden. Traden is persoonlijk ontwikkeling!

Observeer jezelf

Dat onder controle krijgen vergt een aantal stappen: ten eerste jezelf leren waarnemen tijdens het traden en te observeren wat het traden met je doet: voelt het prettig of onprettig. Zo krijg je inzicht in waar je onbewust spanning opbouwt. De volgende stap is om jezelf te corrigeren. Op het moment dat je hebzuchtig, angstig of boos wordt dan dien je resoluut te stoppen en even afstand te nemen van het traden. De emotie is hét grote probleem.

Ook de whales, de grote handelskantoren, die met miljoenen coins tegelijk traden hebben daar last van, maar voelen een andere druk dan particulieren, maar moeten toch uiteindelijk winst maken al dan niet voor hun baas. De professionele traders hebben geleerd om zichzelf waar te nemen en kunnen zichzelf in de hand houden en niet ten prooi vallen aan hun eigen emoties. Uiteraard zijn er ook getalenteerde traders die van nature zichzelf beheersen en ten alle tijden hun vaste handelsstrategie blijven volgen, maar de meeste mensen hebben een leerpad te gaan om te leren handelen, waarbij zelfontwikkeling een belangrijk onderdeel is.

Als iemand een keer fors verlies geleden heeft, kan dat psychologisch een groot impact op die persoon hebben. Gevolg is dat iemand bijvoorbeeld geen verlies meer durft te nemen, onnodig aan het vertragen is, of te lang de markt gaat analyseren, en daardoor keer op keer in de problemen komt waardoor de winst gaat dalen. Door de oorzaak te achterhalen waar dit vandaan komt en op zoek naar de bron te gaan en gericht te gaan oefenen in een beschermde omgeving (bijvoorbeeld een demo-account) , kunnen er nieuwe neurale paden in de hersenen aangelegd worden. Hierdoor wordt de lading onder de angst van een specifieke handeling geneutraliseerd en kan de oorspronkelijke handelsstrategie weer opgepakt worden, maar nu zonder de beïnvloeding van emoties die zorgen voor lagere winst.”

Emoties onder controle krijgen

We vroegen aan Hans wat het bedrijf dat hij runt met twee andere professionele traders, klanten te bieden heeft.

“Ik kan mensen helpen om de belangrijkste 2 emoties onder controle te krijgen. Ik laat je ervaren op welke wijze psychologie verweven is met traden en handelen. Met traden kan je persoonlijk groeien, als mens verder komen en emotioneel volwassener worden. Je wordt ook stabieler omdat je via traden geleerd hebt om beter om te gaan met emoties. Dat werkt ook door in vele andere aspecten van het leven zoals je relatie met je partner en kinderen, je familie en andere contacten.

Price-action traden

Als het gaat om handelen kan ik mensen leren om te handelen via price-action trading. Price-action traden is handelen op het sentiment van de markt welke door angst en hebzucht gedreven wordt. Price-action is een techniek voor het leren lezen van de emoties in de markt en daar gebruik van te maken en daar op te handelen. Je leert te zien waar de angst en waar de hebzucht zit. De kern van de prijsbeweging is immers emotie.”

Tony Robbins

Is Hans van den Boogaard zelf uitgeleerd en inmiddels een perfecte trader? “Nou nee, ik leer ook nog iedere dag bij. Ik ben onlangs bij motivational coach Tony Robbins in London geweest, en laat mij graag inspireren door de full time daytrader en mentor Lance Beggs uit Australië, die actief is in de Forex en futures. Zijn systeem van handelen spreekt mij erg aan. Daarnaast ben ik beïnvloed door Mark Douglas, die het boek ‘Trading in the Zone’ schreef, waarbij hij ingaat op de psychologische aspecten van traden.

Bij CryptoAcademy wordt de de succesformule gehanteerd: Strategie & Plan X Psychologie & Mindset = Succes. Het blijkt dat strategie en plan ongeveer 20 procent van het resultaat bepaalt en dat de tweede variabele psychologie & mindset voor ca 80% van het resultaat verantwoordelijk is. Daarom is het zo belangrijk dat je dit onder controle krijgt. Vandaar dat Hans aangeeft: Traden = Persoonlijke ontwikkeling. En als je daarvoor open staat, kan iedereen, dus ook jij, het leren.

Wil je met Hans van den Boogaard in contact komen?

Kijk op www.cryptoacademy.nl of stuur een mail naar [email protected]

Er zijn 35 pijngerelateerde emoties die zich voor kunnen doen tijdens het traden.

We benoemen er hier 6:

Angst om in de markt te stappen

Angst om op de sell/buy knop te drukken

Angst om winst te nemen

Angst om verlies te nemen

Angst om niet voldoende winst te nemen

Revenge trade = wraak trade, bijv. “Na de derde keer verlies moet de markt wel omhoog gaan, en ga ik mijn verlies wegwerken.”

Lees meer over:
beleggen

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Lees meer