0,10% van cryptotransacties in 2021 was illegaal, volgens CipherTrace

Volgens blockchain-analysebedrijf CipherTrace is het aandeel van illegale transacties met cryptovaluta in 2021 en het eerste kwartaal van 2022 afgenomen. Ze bekeken naar de “illegale activiteit ten opzichte van de totale crypto-activiteit”.

Illegale cryptotransacties

De blockchain van bitcoin is openbaar te downloaden en te analyseren. Alle geldstromen zijn onveranderbaar en in te zien. Analysebedrijven zoals CipherTrace maken hier gebruik van.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze schatten in dat de illegale activiteit in 2020 tussen 0,62% en 0,65% van het totale cryptogebruik was. Het bedrijf meldt nu dat dit is gedaald tot tussen de 0,10% en 0,15% in 2021.

0,10% van cryptotransacties in 2021 was illegaal, volgens CipherTrace

Deze statistieken komen uit het rapport genaamd “Cryptocurrency Crime and Anti-Money Laundering”. Bitcoin krijgt vaak de sticker toegewezen dat het geld voor criminelen is. Deze statistiek laat dus wel iets anders zien: bitcoin is geld voor iedereen.

Voor het rapport keken ze ook naar hacks in de DeFi-space. In 2021 en het eerste kwartaal van dit jaar leverden dit de hackers maar liefst $2,4 miljard op.

Bankensector

Binnen een vergelijkbare periode zijn de boetes voor het witwassen van geld (AML) in de banksector dramatisch gestegen. In totaal zijn er 80 instellingen beboet in 2021. In het jaar ervoor waren dat er slechts 24, aldus Kyckr.

De Nederlandse bitcoiner M.BTC heeft alle ‘criminele geldstromen’ bij banken al eens in kaart gebracht. Schrik niet: sinds het begin van bitcoin is er maar liefst $130 miljard aan boetes uitgedeeld aan banken in de hele wereld.

Ze moesten vorig jaar voor $ 2,7 miljard aan boetes afdragen voor het overtreden van de AML- of Know Your Customer (KYC)-regels. De grootste daarvan betrof $700 miljoen.

Daarbij moet wel gezegd worden: CipherTrace heeft ook niet het complete plaatje in beeld. Zo zijn bitcoinbetalingen via het lightning netwerk nauwelijks te traceren.

Toch is het lage percentage van 0,1% aan illegale activiteiten niet geruststellend voor beleidsmakers. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten wordt aan nieuwe wetgeving gesleuteld. In de Europese Unie is dat de MiCA (Markets in Crypto Assets) en in Amerika werd in maart een uitvoerend bevel (Executive Order) ingevoerd door de Biden-regering.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscriminaliteit