14 jaar geleden deelde Nakamoto de software van bitcoin met de wereld

Gisteren was het 14 jaar geleden dat de software van bitcoin open source kwam te staan. Satoshi Nakamoto deed dit niet op GitHub, maar de pseudonieme bedenker van bitcoin plaatste een .rar bestand op SourceForge.

Feestdagen

De laatste dagen rijgen we feestelijke gebeurtenissen aan elkaar. Op 3 januari maakte Satoshi het Genesis Block. Blocknummer 1 volgde pas enkele dagen later op 9 januari.

Voordat dit eerste block werd gemaakt (let op: het Genesis Block is hardcoded), deelde Satoshi de software met iedereen in de wereld.

Satoshi deelde 14 jaar geleden de bitcoin software met de wereld op SourceForge

Op 12 januari zal een volgend feestelijk moment aanbreken. Het is de dag waarop wijlen Hal Finney de allereerste eerste betaling ontving.

Satoshi gebruikte een UTXO van 50 BTC en deelde deze op in een betaling (en change) van 10 BTC en 40 BTC. Je kunt de transactie zelf terugvinden in jouw eigen node of in blockexplorers. In block 170 om precies te zijn.

Geschiedenis

Begin 2009 was de broncode voor het bitcoinproject gewoon een .rar-bestand gehost op SourceForge. Vroege ontwikkelaars deelden via e-mail codepatches (een set aan wijzigingen) met Satoshi.

In oktober 2009 creëerde Sirius (Martti Malmi) een subversie van de repository op SourceForge. In 2011 stapte men over naar GitHub en sinds 2014 heet het project Bitcoin Core.

Op BitcoinFocus kon je al eens een langer verhaal lezen over de oorsprong van Bitcoin Core in het artikel ‘Wie is de baas van bitcoin?’ Want ondanks dat Satoshi de software bedacht, initieerde en lanceerde is hij/zij (samen met andere ontwikkelaars) niet de baas over het protocol.

Eergisteren stuurde iemand nog 4 bitcoin naar het adres van Satoshi Nakamoto. Wie dat deed en waarom is niet bekend. Het is donatie aan de community gebleken, omdat men er van uit gaat dat Satoshi zijn/haar coins nooit zal verplaatsen. Bitcoin is weer 4 BTC schaarser!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSatoshi