Miljoenen dollars voor een cryptobeurs notering, dat is het niet meer waard zegt Arthur Hayes

339 totale weergaven
bitcoin btc geld

Arthur Hayes, oprichter en voormalig CEO van BitMEX, adviseert cryptoprojecten om te stoppen met het verspillen van hun geld aan listingkosten van een gecentraliseerde cryptobeurs (CEX) zoals bijvoorbeeld Binance.

Miljoenen dollars voor een cryptobeurs notering

Volgens hem is het een mythe dat zolang je maar miljoenen dollars betaalt voor een notering aan een grote cryptobeurs, de prijs van je token plots gaat stijgen. Hij ziet dat juiste grote cryptobeurzen zoals Binance alleen maar rijker zijn, terwijl de prijs van vele (kleinere) tokens daalt. Hayes noemt in een nieuw essay de huidige marktsituatie een ‘PvP’ (speler versus speler) cyclus, waarin elk project voor zichzelf vecht.

Oprichters van cryptoprojecten hopen dat een notering de prijs van hun token flink oppompt. Deze komen doorgaans bedrogen uit, stelt Hayes en hij onderbouwt zijn stelling met cijfers. De praktijk is namelijk dat de vroege durfkapitalisten vroeg uitstappen op een hoogtepunt, terwijl dan juist de massa gaat instappen. Zodra die VC’s gaan uitcashen, daalt de waarde van een token of munt, en zitten in de late instappers met een verlies.

Laten we naar de cijfers kijken. Hayes analyseerde 103 projecten die in 2024 genoteerd zijn op grote CEX’s. De gegevens laten zien dat tokens na notering nog steeds in waarde daalden. Dat ondanks het betalen van enorme kosten om op deze beurzen te komen. Hij legt uit: “Ongeacht de beurs, tokens zijn niet gestegen. Als je listingkosten hebt betaald in de hoop op een grafiek die omhoog blijft gaan, jammer dan.”

Projecten worden gelanceerd met extreem hoge volledig verwaterde waarden (FDV’s) maar een lage circulerende voorraad, waardoor prijsdalingen na de lancering bijna onvermijdelijk zijn. De hoge waarderingen houden geen stand, en de tokenprijzen zakken meteen. Tokens die op Binance zijn genoteerd doen het misschien iets beter dan andere, maar over het algemeen dalen hun prijzen nog steeds.

Het VC-bedrog en overgewaardeerde tokens

Volgens Hayes zijn durfkapitalisten (VC’s) ook deel van het probleem. Deze firma’s pushen voor hoge FDV’s omdat dit hun eigen bottom line ten goede komt, niet het toekomstige succes van het project.

FDV staat voor Fully Diluted Value (volledig verwaterde waarde) en is een maatstaf om de theoretische totale waarde van een cryptoproject of token te berekenen als alle mogelijke tokens in omloop zijn. FDV is dus de huidige prijs van de token maal de totale maximale tokenvoorraad.

Voor VC’s geldt: hoe groter de FDV, hoe beter het eruitziet voor hun fondsen. Hayes legt verder uit dat VC’s het liefst een liquiditeitsgebeurtenis van een project zo lang mogelijk willen uitstellen, en oprichters aanmoedigen om steeds weer private financieringsrondes te doen met steeds hogere FDV’s.

Waarom? Omdat het hun portfolio’s op papier goed doet lijken. Maar wanneer het project uiteindelijk genoteerd wordt op een CEX, stort de token hard in.

Dat is wanneer de bubbel barst en de realiteit zich aandient. De meeste van deze projecten leveren geen echte waarde aan gebruikers, en de FDV’s zijn niet te rechtvaardigen. In Hayes’ woorden: “De meesten van jullie zijn gewoon pure sukkels! Daarom waren die drankjes gratis op het conferentie-netwerkevenement… lolz.”

“Binance is niet de oplossing”

Hayes spaart Binance ook niet. Hij geeft toe dat Binance-CEO Changpeng Zhao (CZ) goed is in wat hij doet, maar enorm veel betalen voor een Binance-notering? Hij zegt: “Een arm en een been inruilen voor een Binance-notering is het niet waard.”

Binance rekent tot 8% van de totale tokenvoorraad van een project alleen al voor een notering. De meeste andere CEX’s rekenen tussen de $250.000 en $500.000 in stablecoins. Daarnaast vereist de beurs dat projecten tot $5 miljoen aan BNB staken als borg, die wordt teruggegeven als het project wordt geschrapt. Andere CEX’s vereisen borgsommen variërend van $250.000 tot $500.000.

Binance eist ook dat projecten tot 8% van hun tokenvoorraad besteden aan marketingcampagnes op het platform, zoals airdrops. Aan de onderkant vereisen CEX’s tussen $250.000 en $1 miljoen aan marketinguitgaven. Als je alles bij elkaar optelt, kan een Binance-notering tot 16% van je totale tokenvoorraad kosten, plus een BNB-borg van $5 miljoen.

Hayes wijst naar Auki Labs als voorbeeld van hoe je de trend kunt doorbreken. Auki noteerde hun token eerst op gedecentraliseerde beurzen (DEX’s), waardoor ze de hoge kosten van CEX-noteringen vermeden.

In plaats van geld te verspillen aan vergoedingen, bespaarde Auki Labs $200.000 door eerst op Uniswap V3 te noteren, en volgde later met een CEX-notering op MEXC.

Ondertussen rekent Binance aan de bovenkant een noteringsvergoeding van 8% in tokens. Voeg daarbij een borg van $5 miljoen in BNB en nog eens 8% in tokens voor marketing op het platform, en de totale kosten zijn schokkend, zegt Hayes. Voor de meeste projecten is dat gewoon niet houdbaar. Zelfs kleinere CEX’s rekenen nog steeds tussen $250.000 en $500.000 aan noteringskosten, plus vergelijkbare borgsommen en marketinguitgaven.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...