4 signalen die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Nieuw record aan stablecoins in de markt

De hoeveelheid stablecoins die naar centrale beurzen is gestuurd, is de afgelopen maanden hard gegroeid.

Het totaal ligt met 19,22 miljard dollar op een nieuwe recordhoogte, zo merkt de Duitse analist Jan Wuestenfeld op.

De grote vraag: gaan deze stablecoins naar de spot - of naar de derivatenmarkt? Een deel vloeit naar de derivatenmarkt als onderpand, want de open posities (open interest) is ook groeiende.

Linksom of rechtsom, meer stablecoins zoals Tether USDT en USDC op de markt is een positief signaal.

Het geeft beleggers de mogelijkheid om snel in en uit de markt te stappen. Ook nu autoriteiten ingrijpen en soms traditionele betaalkanalen zoals iDEAL en SEPA naar beurzen zoals Binance afknijpen.

4 signalen die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers
conclusie: bullish

Ook Ki Young Ju, de CEO van CryptoQuant, ziet dat er veel stablecoins geprint worden. Hij heeft het over een recente groei van 1,7 miljard dollar.

conclusie: bullish

Marktleider Tether Inc. heeft de printknop ook weer gevonden, zo blijkt.

conclusie: bullish

2. Verkoop 'oude' munten afgekoeld

De indicator 'Bitcoin: Spent Output Age Bands' zegt iets over het hodl-gedrag van bitcoin bezitters.

Onder de motorkap maakt deze indicator gebruik van UTXO's (Unspent Transaction Output).

Een UTXO is een beetje Bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat je de baas bent, omdat jij de private key hebt. Het totaal van UTXO’s is de balans die je in een wallet afleest.

Spent Out Age Bands is een bundel van UTXO's die zijn gecreëerd binnen een bepaalde tijdsperiode.

Analist Will Clemente ziet dat de verkoop van munten die 6 maanden of meer oud zijn, is afgekoeld. Een positief signaal naar de markt.

conclusie: bullish

Dat is ook wat de analisten van Whalemap zien. De supportzone $44.000 - $46.000 houdt voorlopig goed stand op de korte termijn. Vraag is of de koers wél de weg naar boven in gaat zetten?

conclusie: bullish

3. Dalende Bitcoin Liveliness

Een andere metric die ook meet hoe lange termijn investeerders omspringen met hun munten, is de indicator Bitcoin Liveliness.

Deze metric is resultaat van het aantal cumulatieve Coin Days Destroyed (CDD) gedeeld door het totaal aantal Coin Days Created.

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (UTXO not spent).

Zodra een munt echter uitgegeven wordt ('spent'), dan wordt deze geclassificeerd als 'destroyed'.

Liveliness wordt gemeten op een schaal van 0 tot 1.

Dus stél dat elke UTXO wordt uitgegeven in één keer, dan staat deze metric op 1. En stél dat elke UTXO niet uitgegeven wordt (er zijn géén transacties), dan staat deze metric op 0. Dat zijn hypothetische situaties, want deze metric staat altijd ergens tussen de 0 en 1.

De opkomende on-chain analist TXMC ziet dat de trend van liveliness dalende is en dat is een bullish signaal voor nu.

conclusie: bullish

4. Stock-to-flow model update

De pseudonieme Nederlander Plan B is bekend van het stock-to-flow model en de opvolger het stock to flow cross asset model.

Beide modellen kwantificeren de schaarste van bitcoin door de bestaande voorraad (flow) door de toekomstige productie (flow) te delen.

Daar rolt een stock-to-flow ratio uit die elke vier jaar met de halvening weer hoger wordt (de stijgende blauwe lijn in het livemodel).

Zoals bekend kan geen enkele these de markt voorspellen, want de markt is niet te vangen in een model. Wel kan het een handvat bieden om de markt te 'lezen'.

Plan B geeft deze ochtend een tussentijdse update van het model. De komende maanden zijn beslissend voor de validiteit van het model.

conclusie: neutraal

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...