174 bitcoin miners in beslag genomen in Kosovo

Er is afgelopen week een huiszoeking gedaan bij bitcoin miners in het noorden van Kosovo. De autoriteiten deden een inval bij een in een door Serviërs gedomineerde gemeente en namen mining rigs in beslag.

Inbeslagname

De Kosovaarse politie heeft naar verluidt tientallen mining ASIC’s in beslag genomen van inwoners van een overwegend Servisch district in het noorden van het land. Dat schrijft het Turkse Anadolu Agency.

Volgens Artane Rizvanolli, de minister van Economische Zaken, zijn er 174 niet-geregistreerde rigs in beslag genomen. Ze werden gebruikt om “virtuele valuta te genereren” en omdat de operators geen registratie had waren ze illegaal bezig.

Kosovo heeft al langere tijd problemen met het elektriciteitsgebruik in het land. Sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Servië heeft het de afgelopen 23 jaar moeite om Serviërs in het gebied te identificeren. Ze zouden 6% van de elektriciteit gebruiken terwijl ze maar 2% van de bevolking uit de noordelijke gemeenten uitmaken.

Naar verluidt zijn er veel onbetaalde facturen voor elektriciteit en water in deze vier Servische noordelijke gemeenten. De bedragen zouden oplopen tot meer dan €300 miljoen. Daarom onderneemt het ministerie actie, helemaal omdat er ook illegaal bitcoin gemined wordt.

Illegaal bitcoin minen

De minister van Economische Zaken zei:

“Het niet betalen van elektriciteitsrekeningen moedigt dergelijke illegale activiteiten aan. Daarom belemmert Servië de uitvoering van de energiedeal.”

In 2021 werd er een tijdelijk verbod op cryptomining ingevoerd in Kosovo, waarna ze hardhandig konden optreden.

Volgens Adriatik Stavileci, woordvoerster van de douane van Kosovo, hebben ze tussen 1 januari 2022 en 31 maart 2022 ongeveer 700 GPU’s en 336 Antminers in beslag genomen. De geschatte waarde hiervan is iets meer dan 167.000 euro.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining