Politie Kosovo neemt 300 bitcoin miners in beslag

Politie Kosovo neemt 300 bitcoin miners in beslag

De Kosovaarse politie heeft bekendgemaakt dat het zaterdag 300 bitcoinminers in beslag heeft genomen. De actie volgt op een verbod op cryptomining dat is afgekondigd om elektriciteit te besparen. Dat is nodig, omdat er tekorten zijn. De energiecrisis brengt en passant een netelige kwestie tussen Kosovaren en Serviërs aan de oppervlakte.

Antminers geconfisqueerd

Via een persbericht heeft de politie van Kosovo laten weten dat het acties heeft uitgevoerd om het verbod om cryptomining te handhaven. De grootste vangst werd gedaan in de provincie Noord-Mitrovica, waar 272 Antminers in beslag werden genomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Minister van Economische Zaken Artane Rizvanolli sprak haar steun uit voor de politie met een tweet.
“Tienduizenden euro’s per maand bespaard voor belastingbetalers = energie voor honderden Kosovaarse families tijdens de crisis.”

Energietekort & ‘gratis’ electriciteit

In december is door Kosovo voor 60 dagen de noodtoestand uitgeroepen, omdat er een tekort aan elektriciteit dreigde voor de bijna 2 miljoen inwoners door het uitvallen van een belangrijke kolencentrale. Een van de maatregelen is het expliciet verbieden van cryptomining.

Het minen van crypto is populair in de regio in het noorden van Kosovo waar de politie zaterdag miningapparatuur in beslag nam. De bevolking is er overwegend Servisch en erkent de Republiek Kosovo niet. Uit protest betaalt het al jaren de elektriciteitsrekeningen niet meer, waardoor stroom er de facto gratis is.

Netbeheerder KOSTT kondigde eind november aan dat het niet langer bereid was om de kosten van het leveren van energie aan de Noord Kosovaren voor haar rekening te nemen. De besparing wordt geschat op ongeveer €12 miljoen. Dat geld kan Kosovo goed gebruiken, op dit moment importeert het ongeveer 40% van haar elektriciteit. Uit Servië.

Nu Kosovo zelf spreekt van een energiecrisis, is de jacht op cryptominers geopend. Dat mensen die bitcoin en andere cryptovaluta minen wellicht niet spontaan stoppen met minen na het afkondigen van een verbod voorstelbaar. Volgens de Wereldbank was het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in 2020 $4346 (Nederland $52397).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bitcoin mining energie verbod

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties