200% meer cyberaanvallen met Bitcoin sinds start bullrun

850 totale weergaven

Het aantal cyberaanvallen die met Bitcoin te maken hebben, is de afgelopen acht maanden met bijna 200% gestegen. Deze toename ligt in lijn met de groeiende populariteit (en stijgende prijs) van de grootste cryptovaluta.

Toename cyberaanvallen

Het bedrijf Barracuda Networks dat zich bezig houdt met digitale beveiligingen, maakte een rapport op met alle Bitcoin-gerelateerde cyberattacks. Het aantal casussen die te maken hebben met cryptocurrency’s is tussen oktober vorig jaar en mei dit jaar met maar liefst 192% gestegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De analisten verklaren dat de golf van cyberaanvallen nauw correleert met de prijs van Bitcoin. In dezelfde periode steeg de prijs van bitcoin met bijna 400%.

200% meer cyberaanvallen met Bitcoin sinds start bullrun

Volgens Fleming Shi, de technisch directeur van Barracuda Networks, deden de aanvallers zich altijd in het gros van de gevallen voor als een financiële instelling. Ze richtten zich dan op de bankgegevens van gebruikers. In de afgelopen maanden wijzigden ze echter van strategie, en gebruikten ze vergelijkbare tactieken om bitcoin te stelen.

Volgens de analisten is een van de favoriete tactieken van hackers om zich voor te doen als een Bitcoin wallet. Ze sturen dan waarschuwingen rond over de beveiliging van de app om zo inloggegevens te stelen.

Wees dus gewaarschuwd: e-mails van bijvoorbeeld BlueWallet, Binance, Phoenix of welke app dan ook (zoals Trezor in onderstaand voorbeeld) kunnen zomaar van een oplichter vandaan komen.

200% meer cyberaanvallen met Bitcoin sinds start bullrun

Strategieën

Een andere populaire strategie van cybercriminelen is het zogenoemde spear-phishing. Dit is een methode om specifieke individuen binnen een organisatie mee te targeten. Het lijkt erop alsof het bericht afkomstig is van een vertrouwde bron.

Denk aan een mailtje die afkomstig lijkt van een CEO van het bedrijf en gericht is aan een van de medewerkers. Achteraf blijkt het dan te gaan om een mail van een oplichter, die zo malware verspreidt.

Ook afpersingen zijn nog steeds populair, waarbij de aanvallers beweren dat ze persoonlijke of gevoelige informatie in handen hebben gekregen. Ze zeggen deze openbaar te maken als het ‘slachtoffer’ het losgeld (wat vaak bitcoin betreft) niet betaalt.

Volgens Barracuda is er één manier om bedrijven te behoeden voor deze bedreigingen: “gebruikers en werknemers trainen om de nieuwste tactieken van hackers te herkennen”. Ook is het maken van een ​​back-up van de gegevens erg belangrijk, als een soort van verzekering tegen het stijgende aantal ransomware-aanvallen.

200% meer cyberaanvallen met Bitcoin sinds start bullrun

Hoge prioriteit

Vorige maand kwam er een ransomware-zaak nog groot in het nieuws. Data van de Colonial Pipeline werd versleuteld en de distributie van brandstof in de oostkust van de VS kwam stil te liggen.

In de nasleep van dit incident kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie aan dat ransomware dezelfde prioriteit zou krijgen als terrorisme. Intussen wisten ze ook nog eens een deel van de bitcoin (van het losgeld) in handen te krijgen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsransomware