FBI slaat terug en pakt $2,3 miljoen aan Bitcoin af van hackers Colonial Pipeline

De FBI maakt bekend dat ze hard hebben opgetreden tegen de hackers van de Colonial Pipeline. Vorige maand werd de exploitant van brandstof in Amerika stilgelegd door een aanval met ransomware. Uiteindelijk werd het losgeld betaald in bitcoin, en kon het bedrijf haar activiteiten hervatten. Nu blijkt dat de autoriteiten deze bitcoin weer in handen hebben weten te krijgen.

Losgeld terugvorderen

In mei werd de Colonial Pipeline slachtoffer van een ransomware-aanval, waarbij het olietransportbedrijf $5 miljoen aan losgeld betaalde aan een Oost-Europese hackersgroep.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gisteren maakte het ministerie van Justitie bekend dat ze 63,7 bitcoin (of ongeveer $2,3 miljoen) van de 75 bitcoin hebben terug gevorderd. De hackers achter de aanval zijn geïdentificeerd. Het schijnt te gaan om DarkSide, een Russische groep die al meer dan een jaar op de radar van Amerikaanse ministerie stond.

De hackers kozen ongetwijfeld voor bitcoin (in plaats van een betaalverzoekje) omdat het permissieloos en oncensuurbaar geld is. Echter waren ze vergeten dat je de geldstromen dan ook kunt volgen op de blockchain. Normaal gesproken kun je iemands bitcoin niet zomaar afpakken (als je de private key niet in handen hebt), maar toch lukte het de FBI om de aanval succesvol in te zetten.

De hack van de pijpleiding aan de oostkust van Colonial Pipeline veroorzaakte veel problemen voor de lokale oliemarkt. Pompstations in meerdere staten kwamen zonder brandstof te zitten. CEO Joseph Blount was dus wel genoodzaakt om het losgeld te betalen.

Toegang tot Bitcoin

Paul Abbate, adjunct-directeur van de FBI, vertelt aan CNN het volgende over de inbeslagname:

"Er is niets buiten het bereik van de FBI om illegale fondsen te verbergen die ons tegenhouden om kwaadwillende cyberactoren aan banden te leggen."

Het klinkt heel stoer: alsof Bitcoin voor de FBI geen probleem is en alsof ze Bitcoin zelf kunnen hacken. Echter ligt het iets genuanceerder. Ze maken namelijk niet bekend hoe ze de private key in handen hebben gekregen, en er gaan steeds meer geruchten dat het eerder de domheid van de hackers was, dan de genialiteit van de FBI.

Hoogstwaarschijnlijk gebruikten de hackers een custodial of een hosted wallet, waarbij ze de bitcoin bij een derde partij hadden staan. Als ze de private key in een offline wallet hadden bewaard, had de FBI geen schijn van kans.

Door analyse van de blockchain, kwam de FBI erachter dat het ging om DarkSide. Zo werden de 63,7 bitcoin die ze teruggevonden "overgebracht naar een specifiek adres, waarvan de FBI de 'private key' heeft."

Gezien het onmogelijk is om private keys te hacken, is het hoogstwaarschijnlijk dat de hackers de bitcoin naar een centrale partij stuurden, zoals een cryptobeurs. Er gaan geruchten dat het gaat om Coinbase, maar dit is niet bevestigd.

Jameson Lopp ziet wel voor zich hoe dit is gegaan:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
FBImisdaadransomware

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Ethereum ETF Nieuws
Citrea haalt $2,7 miljoen op om de software van bitcoin te verbeteren

Citrea, een project dat het mogelijk wil maken om zero-knowledge (ZK) rollups naar bitcoin te...

microstrategy michael saylor Bitcoin
Hoe Een Gedurfde Investering in Bitcoin MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Sinds oktober heeft de prijs van bitcoin een grote stijging doorgemaakt, een ontwikkeling die niet...

Lees meer