Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vitalik Buterin wil Ethereum 100 keer sneller maken: hoe haalbaar is dat?

Ethereum koers op weg naar $10.000 na sterke netwerkgroei 109

 

Ethereum (ETH) zit al maandenlang in zwaar weer. De koers zit al geruime tijd in een neerwaartse trend, mede doordat de concurrentie alsmaar toeneemt. Daarom heeft de Ethereum-oprichter ambitieuze plannen om het netwerk maar liefst 100 keer sneller te maken. Maar is dat wel een realistisch plan? En wat zal het betekenen voor de schaalbaarheid, eenvoud en positie van Ethereum?

Ethereum heeft moeite met opschalen van het netwerk

De grootste altcoin worstelt al jaren met de mogelijkheden tot het schalen van het netwerk. Sinds de lancering ervan ervaart het al hoge transactiekosten en trage transactiesnelheden. Met de overgang naar Ethereum 2.0 hoopt Buterin dat er nu meer mogelijkheden ontstaan om verder op te schalen.

Zo ging men over naar de proof-of-stake-methode, sharding en zijn er meer Layer 2-oplossingen beschikbaar gekomen. Deze ontwikkelingen moeten gaan bijdragen aan het verder verbeteren van het netwerk. Volgens Buterin zouden de Layer 2-ontwikkelingen precies zijn wat er op dit moment nodig is. Deze zouden er namelijk voor kunnen gaan zorgen dat de verwerkingssnelheid kan stijgen van 15 transacties per seconde naar duizenden per seconde.

De keerzijde van deze ontwikkelingen is de technische complexiteit. Dit zorgt er namelijk voor dat de adoptie ervan bij zogenaamde dApps, wallets en gebruikers minder snel zal gaan. De kracht van het netwerk is dus tegelijkertijd nu ook een zwaktepunt. Hoe kan Ethereum dan vereenvoudiging gaan toepassen, zonder dat het de flexibiliteit verliest? Dat is precies het vraagstuk waar Vitalik Buterin zich nu al tijden mee bezighoudt.

Zijn plannen zijn groots, maar de community is niet altijd even overtuigd van zijn ideeën. Tegelijkertijd weet iedereen dat de tijd dringt en dat er aanpassingen moeten worden doorgevoerd. Als dit niet gebeurt, zullen concurrenten een steeds groter deel van de markt gaan overnemen van de altcoin. Dit kan het Bitcoin netwerk zijn, maar ook zeker het Solana netwerk of zelfs het Cardano netwerk.

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland

  • Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
  • Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
  • Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
  • Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!

Basis moet eenvoudiger en sneller worden

Het grote verschil tussen Bitcoin en Ethereum is de basis. Bij de oudste cryptomunt is het netwerk in de basis heel simpel en nauwelijks veranderd. De aanpassingen vinden vooral op een tweede laag plaats. Ethereum is daarentegen een flexibel netwerk dat ook daadwerkelijk programmeerbaar is. Denk bijvoorbeeld aan smart contracts en dApps.

De wens van de Ethereum-community is dan ook om het netwerk eenvoudiger te maken. De complexiteit gaat namelijk regelmatig ten koste van veiligheid en het gebruiksgemak. Toch zoekt men nu naar een manier om eenvoud in het systeem te brengen, zonder in te leveren op de mogelijkheden van het netwerk. De vraag is alleen of het wel mogelijk is om dit te realiseren.

De Ethereum Foundation werkt ondertussen samen met talloze ontwikkelaars en onderzoekers wereldwijd om deze balans te vinden. Er zijn voorstellen gedaan om het netwerk meer modulair te maken, waarbij complexe processen naar aparte lagen worden verplaatst. Dit zou het kernnetwerk eenvoudiger maken, zonder de functionaliteit te verliezen. De komende jaren zullen cruciaal zijn om te bepalen of deze strategie daadwerkelijk zal werken.

Bitcoin (BTC) kopen op Bitvavo

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

  • Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
  • Lage transactiekosten
  • Gemakkelijk via iDeal geld storten
  • Professionele traders dashboard
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

Kan Ethereum ooit de dominantie overnemen van Bitcoin?

Mocht het Ethereum-netwerk erin slagen om de eenvoud en schaalbaarheid te vergroten zoals bij het Bitcoinnetwerk, dan is het de vraag of het netwerk in dat geval de dominantie van Bitcoin kan gaan overnemen. Qua ontwikkelaarsactiviteit heeft Ethereum zeker al een grote voorsprong op de oudste cryptomunt. Er zijn inmiddels duizenden decentrale applicaties, NFT-projecten en decentralized finance (DeFi)-projecten ontwikkeld op het netwerk.

Tegelijkertijd blijft Bitcoin de onbetwiste leider van het digitale geld. Het bezit de grootste marktkapitalisatie, is veilig en wereldwijd geadopteerd door institutioneel kapitaal. Zelfs overheden maken langzaam een kleine stap richting digitaal geld. Dit vertrouwen betaalt zich uit in een groot vertrouwen in het netwerk. Hierdoor is en zal het netwerk voorlopig de grootste in de cryptomarkt blijven.

Wanneer Ethereum werkelijk de juiste stappen weet te zetten en vereenvoudiging echt kan realiseren, dan zouden de rollen wel eens omgedraaid kunnen worden. Het blijft afwachten of de technische en sociale obstakels overwonnen kunnen worden, maar het potentieel is er zonder twijfel.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Nick de Jong

Nick de Jong werkt als Bitcoin en economie expert voor Bitcoinmagazine.nl. Naast zijn werk als schrijver, werkt Nick ook als juridisch ondersteuner bij de overheid. Nick's interesse voor crypto ontstond jaren terug, in 2015. Blockchain en regelgeving trokken zijn aandacht. Nick verdiepte zich in...

Lees meer over Bitcoin nieuwsEthereum
Array
(
    [0] => 221166
    [1] => 220026
    [2] => 221387
    [3] => 220613
    [4] => 220110
)