27-jarige Amsterdammer eiste 200 miljoen aan cryptovaluta tijdens gijzeling in Apple Store

27-jarige Amsterdammer eiste 200 miljoen aan cryptovaluta tijdens gijzeling in Apple Store

De man die gisteren urenlang mensen vast hield in de Apple Store in Amsterdam eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta als losgeld. Dat vertellen de burgemeester, officie van justitie en politie tijdens een persconferentie.

Gijzeling

Plotseling kwam er gisteren het nieuws naar buiten dat iemand zich had opgesloten in de Apple Store aan het Amsterdamse Leidseplein. Een 27-jarige Amsterdammer nam kort na half 6 's middags verschillende mensen gevangen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Politiechef Frank Paauw: "De verdachte had de gijzelaar voortdurend onder schot en dreigde zich op te blazen," Een benauwde situatie die uiteindelijk uitliep in een achtervolging.

De verdachte vroeg rond half 11 of hij wat water mocht. De politie vond dat prima. De gijzelaar besloot het echter op een lopen te zetten. De gijzelnemer rende hem achterna. Na een achtervolging werd de dader geschept door een auto van de Dienst Speciale Interventies.

Voor zo ver bekend zijn er minimaal twee woningen doorzocht naar mogelijke informatie. De Amsterdammer was bekend bij de politie, hij heeft een strafblad.

Rol van bitcoin

Bitcoin en cryptocurrency's komen vaak voor in dit soort nieuwsberichten. Niet als hoofdonderwerp, maar bitcoin wordt wel vaak als losgeld geëist. De eis van 200 miljoen euro aan cryptovaluta is allicht ietwat aan de hoge kant.

Bitcoin is een open geld netwerk waar in principe iedereen gebruik van kan maken. Dat maakt je echter niet immuun voor invloeden uit de echte wereld. Naast het feit dat er gevraagd werd om een gigantisch bedrag, lost alleen bitcoin ontvangen nog niets op.

Als je niet weet wat je aan het doen bent, kunnen opsporingsdiensten of andere instanties je geldstromen volgen op het netwerk. Voor zover bekend is er niets betaald in deze specifieke zaak in Amsterdam. De gijzelnemer had ondanks het bestaan van magic internet money geen uitweg uit de situatie die hij zelf had gecreëerd.

Ter illustratie vind je hieronder een tweet over de bitcoin die werd uitgedeeld aan demonstranten in Canada. Het geld is voor iedereen te volgen door het open karakter van bitcoin.

Hieronder vind je de hele persconferentie:

Lees meer over:
Bitcoin misdaad Nederland

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties