Analyse van bitcoin donaties aan Canadese truckers legt privacy-pijnpunt bloot

De aanval van de Canadese overheid op bitcoin gaat in volle vaart door. Intussen is er meer bekend over de adressen van de donateurs en de ontvangers, en dus verschijnen er her en der analyses van de geldstromen.

Analyse donaties

Met de tool OXT (wat staat voor Open Exploration Tool) kun je grafiekjes en adressen in kaart brengen. Econoalchemist heeft op Twitter zijn analyse gedeeld. Niet met het idee om mensen te doxxen, maar meer om uit te leggen welke consequenties er kunnen hangen aan reeds gedane on-chain bitcoin betalingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het lijkt erop dat 101 wallets zijn gemaakt voor/namens de truckers, aldus de Twitteraar. Het begon vervolgens allemaal met een test-transactie van 4.800 sats naar iedere wallet van de ontvangers. Een paar blokken later werd er 400.000 sats gestuurd naar ieder adres. Dit komt neer op ongeveer $150.

Nog weer later stuurde men 0,14 BTC (vanaf hetzelfde verzendadres) naar ieder ontvangtsadres van de truckers. Dit is omgerekend ongeveer $5250 waard.

Privacy en KYC

Een aantal van de UTXO's die naar de (vermoedelijke) truckers zijn gestuurd, zijn al weer uitgegeven. Het zou gaan om zes stuks, die - helaas - allemaal naar cryptobeurzen zijn gestuurd.

Deze cryptobeurzen zijn allemaal gereguleerd en houden er Know Your Customer (KYC) procedures op na. Daardoor zou men theoretisch van een koude kermis thuis kunnen komen.

Door een nieuw gerechtelijk bevel reikt de arm van de overheid ineens een stuk verder. Waar eerder platformen als GoFundMe en GiveSendGo al genoodzaakt waren om de campagnes te stoppen, is er ook een order uitgescrheven aan gereguleerde beurzen.

Alle onder het FINTRAC-gereguleerde platformen vallen nu onder de Canadian Proceeds of Crime and Terrorist Financing Act. Daardoor kan het geld nu van de eigenaars geconfisqueerd worden.

Binance is een van de grote beurzen die in Canada een licentie heeft (sinds december 2021) bij de FINTRAC. Dit staat voor Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada.

Eigen beheer

CEO Powell van Kraken waarschuwde om precies deze reden zijn klanten vorig week al: overweeg om jouw bitcoin in eigen beheer te nemen.

Maar het gaat allemaal nog een stapje verder. Naast ruim honderd adressen die op de zwarte lijst staan, is er een class-action rechtszaak aangespannen. De zogenoemde Mareva Injunction gaat over miljoenen dollars. Het is een zaak waarbij 17 personen, 2 organisaties en 62 anonieme entiteiten als gedaagden worden genoemd.

Iedereen die betrokken raakt bij 'hulp' aan de truckers, is medeaansprakelijk en kan boetes en mogelijk zelfs een gevangenisstraf verwachten.

Personen die een Lightning-donatie hebben gedaan aan de Tallycoin-campagne, lijken zich geen zorgen te hoeven maken. Deze donaties zijn niet zomaar te traceren, door de onion-achtige architectuur van Lightning.

On-chain betalingen zijn echter wel (voor altijd) te traceren door de transparante blockchain. Privacytools zoals CoinJoins kunnen daarbij een uitkomst zijn.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada