3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

De bitcoin prijs is naar de $34.000 gezakt en is daarmee door een aantal steunen gebroken. Ook de steun van $34.834 die Whale Map in deze tweet aangeeft.

Deze zondagochtend laat de koers een voorzichtig herstel zien met een koers rond $35.800 op moment van schrijven.

Bitcoin is niet zonder risico en daarom zeggen experts en analisten regelmatig: wissel alleen de dollars en euro's om die je kunt missen. Ga geen leningen aan of risicovolle hefboom trades of loan-to-value constructies.

Dips zien sommigen juist als een kans en dat is natuurlijk zuur als je flink onder water staat.

1. Net realized profit/loss

Er heerst echter nog veel angst op de markt en dat heeft tot gevolg dat houders van bitcoin in paniek (en met verlies) verkopen.

Dat bevestigt in ieder geval de Net realized profit/loss indicator van Glassnode. Die meet of iemand zijn verworven bitcoin met verlies of winst verkoopt.

Een paar cijfers op een rij:

  • Vrijdag 21 januari hebben de on-chainentiteiten gezamelijk voor 2,5 miljard dollar aan verlies verkocht.
  • Zaterdag 22 januari was er een gerealiseerd verlies van 978 miljoen dollar. 
  • Kortom, over die 48 uur is er circa 3,5 miljard dollar aan verlies geleden onder de verkopers.
3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
bron: Glassnode

2. NUPL

Afgaande op de Net Unrealized Profit/Loss (NUPL), dan is er nog géén sprake van capitulatie. Een woord wat sommige analisten al in de mond nemen.

Deze indicator vergelijkt de huidige bitcoin prijs met de prijs van het moment dat de UTXO voor het laatst is verstuurd. Een soort winst - en verliesmeter voor het bitcoin netwerk.

De NUPL score is 0,32, weer een flink lagere score dan eerder deze week. Elke waarde boven de 0 betekent dat (het midden van) het netwerk virtueel op winst staat.

Analisten denken bij een score vanaf 0,25 aan een bodem. Kortom, het kan allemaal nog lager zakken in theorie (op basis van deze indicator) voordat je kunt spreken van capitulatie (rood).

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
bron: Glassnode

3. Market Value to Illiquid Value (MVIV)

Tenslotte een wat ingewikkelder indicator, geïntroduceerd door de Nederlander Dilutionproof in dit artikel.

Deze meet de waarde van het 1-jaarsgemiddelden van de voorraad van lange termijn investeerders (LV) en de illiquide voorraad (IV) en trekt deze waarden vervolgens af van de totale bitcoin marktwaarde (MV).

Het getal uit die rekensommen (MV-LV= & MV-IV=) wordt vervolgens gedeeld door de standaarddeviatie van de MV.

Daaruit ontstaan de metrics de Market-Value-to-Long-termholder-Value (MVLV) en Market-Value-to-Illiquid-Value (MVIV).

Dilutionproof geeft vandaag een update over de MVIV nu de prijs is ingezakt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...