Heb jij bitcoin in eigen beheer? Vandaag is het Proof of Keys

Het is weer zo ver! Op 3 januari vindt de jaarlijkse “bitcoin bankrun” plaats. Het doel is om bitcoin van exchanges af te halen. Waarom? Vandaag staat bekend als 'Proof of Keys day'.

3 januari 2009

Het Genesis Block werd op 3 januari hardcoded aangemaakt door Satoshi Nakamoto. Het bevatte een headline van het Britse dagblad The Times.

In het krantenartikel verwees Nakamoto naar centrale financiële partijen: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Een verwijzing naar de bankencrisis van 2008.

Je zou beurzen kunnen zien als een cryptobank. En die kunnen failliet en die hebben we niet per se nodig. Bitcoin kun je in eigen beheer nemen en dát is precies het idee van Proof of Keys.

Vorige jaren zagen we geen gigantische uitstroom van bitcoin uit beurzen, maar het is een goede dag om te kijken of je zelf nog bij je bitcoin kunt. Zowel bij beurzen als bij bijvoorbeeld zelfopslag kunnen dingen misgaan.

Het idee achter deze dag is simpel: het moet mensen motiveren om hun bitcoin zélf op te slaan.

De bedenker van het 'Proof of Keys' is Trace Mayer. Mayer is een vroege bitcoiner/trader die inmiddels wat minder van zich laat horen.

Beurzen en brokers kun je zien als een soort banken in de wereld van bitcoin. Sterker nog: veel gebruikers laten daar hun geld staan.

Strategie voor bitcoinopslag

Bitcoiners zullen je vaak aanraden om je bitcoin zelf op te slaan, bijvoorbeeld op een hardwarewallet. Onder meer de site StoringBitcoin.info helpt je spelenderwijs een strategie te vinden voor jouw bitcoinopslag.

In een minuut of 5 kom je met een aantal vragen tot een strategie voor jouw bitcoinopslag. Dat zou een wallet op je telefoon kunnen zijn (simpel), of een Multisig-oplossing. Waar je op uitkomt is afhankelijk van de manier waarop je de vragen beantwoordt.

Exchanges zijn niet altijd blij met dit fenomeen. Zo stopte in 2019 de exchange HitBTC met bitcoinopnames, en had Bitfinex in hetzelfde jaar problemen.

Vermoedelijk waren er problemen met de cold wallets. Exchanges houden een klein deel van de bitcoin in “hot wallets”. Deze hot wallets bevatten de direct beschikbare bitcoin. De rest van de bitcoin houden exchanges veilig in cold wallets. Deze cold wallets liggen bijvoorbeeld in een kluis.

Als er massaal geld wordt opgenomen zullen er vaak handmatige acties nodig zijn om geld van de cold wallets beschikbaar te maken.

Het Nederlandse BL3P komt dit jaar met een actie om juist self-custody aan te moedigen. Ze hebben nu een low priority opname feature.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws