3 tekenen dat de bitcoin koers een potentiële bodem vormt

De bitcoin koers heeft een koerswinst van ongeveer 25 procent gepakt sinds het bereiken van de lokale bodem van 17.500 dollar op 18 juni. Die opleving kwam pas na een correctie van 75 procent vanaf de all-time high van 69.000 dollar van november 2021.

Een paar indicatoren suggereren dat er op dit moment weinig tot geen potentie meer is voor bitcoin om nog verder te zakken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De wekelijkse RSI

Het eerste teken dat bitcoin een macro-bodem heeft bereikt komt van de wekelijkse Relative Strength Index (RSI). De RSI raakte “oververkocht” nadat deze in de week van 13 juni onder de 30 viel.

Hiermee kwam de RSI qua score voor het eerst sinds december 2018 in deze regio. Interessant genoeg bereikt de bitcoin bearmarkt in die maand ook zijn bodem om in de zes maanden daarna met 340 procent te stijgen naar 14.000 dollar.

Bitcoin NUPL springt boven de nul

Een ander teken van de bodem komt van de Net Unrealized Profit and Loss (NUPL) indicator. Deze indicator meet het verschil tussen de market cap en de realized cap, vertegenwoordigt als een verhouding.

Als de NUPL een score van boven de nul geeft, dan staan investeerders op winst. Hoe hoger het nummer, hoe meer investeerders in de plus staan.

Op 21 juli klom de bitcoin NUPL boven de nul uit, op het moment dat de koers rond de 22.000 dollar bungelde. Historisch gezien zorgt zo’n “flip” voor enorme koersexplosies.

Winstgevendheid van miners

Het derde signaal dat we de bodem hebben bereikt komt van de Puell Multiple. Deze indicator meet de winstgevendheid van miners en de impact daarvan op de bitcoin koers.

De indicator doet dit door een verhouding van de dagelijkse omzet voor miners te delen door het jaarlijks gemiddelde van dezelfde statistiek.

Een sterke Puell Multiple score betekent dat miners relatief winstgevend zijn ten opzichte van het jaarlijks gemiddelde. Hoe hoger de Puell Multiple, hoe dichter we bij de top van de markt zitten en andersom.

Op het moment van schrijven zitten we op een vergelijkbaar niveau als tijdens de crash van maart 2020 en de bodems van 2015 en 2018.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....