36% van bitcoinmarkt staat onder water

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een
selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro’s:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

1. Seller Exhaustion Constant

Deze metric is ontworpen door investeringsfonds ARK Invest en een manier om de uitputting van verkopers te meten.

Ze combineren twee componenten: het percentage van de bitcoin voorraad die virtueel op winst staat en de 30-daagse prijsvolatiliteit (gemiddelde van de koersschommelingen over de afgelopen 30 dagen).

Deze metric meet of de twee factoren op één lijn liggen. Een combinatie van lage volatiliteit en hoge verliezen wordt geassocieerd met capitulatie en een bodem van de bitcoinprijs. Een signaal dat de verkopers uitgeput raken dus.

Hoe staat deze metric er nu voor? De score van deze metric is 0.07. Van uitputting is pas sprake bij waardes van 0.01 of lager (rode zone).

36% van bitcoinmarkt staat onder water
bron: Glassnode

2. Percentage van markt op winst

Kijken we naar het percentage van on-chainentiteiten dat (virtueel) op winst staat, dan staat ruim 64% op winst en 36% onder water.

Van oververhitting (rode zone) is absoluut geen sprake, maar van een absolute bodem (groene zone) ook nog niet.

36% van bitcoinmarkt staat onder water
bron: Glassnode

3. HODL Waves

HODL Waves classificeert alle beetjes bitcoin naar leeftijd. Elke golf staat voor een bepaalde leeftijd of ouderdom. De metric gaat steeds uit van de laatste beweging op de blockchain van elk beetje bitcoin.

In de onderstaande grafiek het verloop sinds 2010. Logischerwijs komen er met de tijd meer golven bij. Zo is de donkerpaarse golf de bitcoins van 10 jaar of ouder.

36% van bitcoinmarkt staat onder water
bron: Glassnode

Zoomen we in op de afgelopen 12 maanden, dan zien we dat er meer munten zijn uitgegeven van tussen de 1 en 2 jaar oud (lichtgeel).

Dus dit zijn munten die tussen begin 2020 en begin 2021 zijn gekocht en nu uitgegeven worden. Ook de balk van 3 tot 5 jaar oude munten (lichtgroen) is iets dikker geworden sinds december 2021.

36% van bitcoinmarkt staat onder water
bron: Glassnode

Dat ook wat oudere munten de afgelopen maanden zijn verkocht, zien we ook in het verloop van de Realized HODL ratio.

4. Realized HODL ratio

De Realized HODL ratio van Glassnode is een indicator om de toppen en bodems van de markt te duiden.

Het is de verhouding tussen de uitgegeven bitcoin
van één week oud én de uitgegeven bitcoin van tussen de één en twee jaar oud.

Zie je een stijgende lijn, dan nemen de jonge munten in de markt relatief toe. Is de lijn dalende, dan neemt het aandeel oudere munten toe.

Een signaal dat ook munten van minstens één jaar oud uitgegeven worden.

De oranje lijn zit in januari 2022 in een dalende trend, wat betekent dat er relatief meer oudere munten uitgegeven worden. We zien vandaag een heel klein knikje naar boven, de komende weken moet duidelijk worden of de trend zich keert (naar boven).

36% van bitcoinmarkt staat onder water
bron: Glassnode

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.