4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Accumulatie

Glassnode komt met hun wekelijkse on-chain update met daarin een aantal interessante data, waaronder de indicator Realized HODL Waves Cap. Het zijn de HODL Waves gewogen naar gerealiseerde prijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Glassnode laat grafisch zien wanneer een bepaald deel van de bitcoin voorraad is verplaatst (UTXO's zijn gespendeerd). Elke golf staat voor een bepaalde periode dat de UTXO is aangemaakt en iemand dus de munt heeft ontvangen.

Het oranje gedeelte van de onderstaande grafiek zijn de munten die tussen de 3 en 6 maanden zijn aangemaakt op de blockchain. Maar ook voor de andere golven is sinds maart 2021 een accumulatietrend gaande. De analisten maken een vergelijking met de periode begin tot medio 2018.

Het grote verschil echter: lange termijn investeerders hebben 10% meer van de voorraad in handen, dus de accumulatie is gestart op een hoger niveau.

4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
conclusie: neutraal/bullish

2. Uitstroom bij centrale beurzen: - 100.000 BTC

In de update gaan de analisten van Glassnode ook uitgebreid in op de geslonken voorraad van centrale beurzen. De zogenaamde 'Exchange Net Position Change' laat zien wat er netto maandelijks aan bitcoin uit (rood) of naar (groen) beurzen stroomt.

De afgelopen week was er sprake van een zeer sterke uitstroom (opnames) bij exchanges. De niveaus zijn vergelijkbaar met de piek uitstroom van november 2020. Over één maand gemeten was er sprake van een outlofw van ruim 100.000 bitcoin afgelopen maand.

Ter vergelijking: in april 2020 na de Black Thursday event van medio maart was de uitstroom bijna 150.000 Bitcoin op de maandelijkse basis.

4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
conclusie: bullish

Kijken we naar de gezamenlijke balans van de meeste belangrijke beurzen, dan hebben deze nog maar slechts 13,2% van alle voorraad in circulatie in handen. Door de bank genomen zijn alle munten die in mei naar de beurzen zijn gestuurd, weer van de beurzen gehaald. Gecorrigeerd met de dagelijkse productie van 900 bitcoin waarvan een deel ook naar beurzen wordt gestuurd.

4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
conclusie: bullish

Glassnode heeft ook gekeken hoe de balansen bij Coinbase en Binance, de belangrijkste beurzen, zich ontwikkelen. Opvallend: de voorraad van Coinbase is flink geslonken in 2021, terwijl de balans van Binance is gegroeid. Mogelijk te verklaren doordat speculanten bitcoin naar Binance sturen om daarmee een leverage positie aan te gaan.

Maar ook deze week levert Binance in: een min van 37.500 BTC, terwijl Coinbase een min van 31.000 BTC noteert.

4 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
conclusie: neutraal

3. Kenmerken van lange termijn investeerders

Glassnode maakt een onderscheid tussen lange termijn investeerders (LTH) en korte termijn investeerders (STH). Zodra een beetje bitcoin (in blockchain termen een UTXO) meer dan 155 dagen niet wordt gespendeerd, is die geclassificeerd als een UTXO in handen van een lange termijn investeerder.

De LTH Supply Ratio is de verhouding van het aantal munten in bezit van LTH's gedeeld door de totale voorraad in circulatie. Conclusie: LTH's verkopen zodra deze ratio daalt (onder de 1) en accumuleren zodra deze ratio (boven 1).

Met andere woorden: ze proberen steeds de dip te timen en dan te accumuleren en proberen steeds de top te verkopen. Met als doel om zoveel mogelijk bitcoin te verzamelen tegen zo min mogelijk dollars of euro's.

4. Bitcoin Price Temperature

On-chain analist Dilution-proof heeft de indicator Bitcoin Price Temperature (BPT) ontworpen, geïntroduceerd in dit artikel. Het bestaat uit een aantal bouwstenen.

Allereerst trek je de huidige bitcoin prijs van de gemiddelde bitcoin prijs van de afgelopen vier jaar af.

Daar rolt een getal uit, dat wat zegt hoe de historische bitcoin prijs afwijkt van zijn bewegend vierjarige gemiddelde. De uitkomst is een kleur. De kleuren rood en oranje staan gelijk aan een (oververhitte) bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt.

De temperatuur is een gevolg van de prijsactie en die was behoorlijk bullish de afgelopen week. Dat betekent dat deze indicator weer in het lichtgroen staat en richting een score van '2' gaat, vergelijkbaar met het niveau rond november 2020.

Concluderend, de spotprijs corrigeert nu momenteel een beetje, maar op de middellange termijn ziet het er positief uit voor bitcoin uitgaande van deze on-chain metrics.

Let op: on-chain analyses hebben géén voorspellende waarde.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...