Opmerkelijk: Man verdient $750.000 met de airdrop van zkSync (ZK)

8369 totale weergaven
crypto airdrop

Een ‘airdrop hunter’ verdiende meer dan $750.000 met de ZKsync airdrop. Volgens analisten van Lookonchain gebruikte de persoon tot 85 walletadressen om ZK, de native token van het ZKsync-ecosysteem, te “farmen” en verkreeg 3,01 miljoen tokens.

Verdienen met airdrops

Kort daarna verplaatste de persoon ongeveer 2,71 miljoen ZK-tokens, ter waarde van $678.000, naar de Binance crypto-exchange. Volgens analysebedrijf Lookonchain heeft deze ‘airdrop hunter’ 300.000 tokens via Sync Swap verkocht voor 20 Ethereum (ETH), ter waarde van net geen $70.000.

ZKsync, het Ethereum layer 2 platform, ‘airdropped’ 3,6 miljard tokens, of 17,5% van de totale ZK-tokenvoorraad, aan zijn gebruikers op maandag. De airdrop, een soort gratis crypto weggeefactie in de accounts van mensen, betrof honderden duizenden walletadressen. Op het moment van schrijven was 77% van de tokens geclaimd, volgens de ZK token distributiepagina.

Lookonchain noemde de ZK ‘airdrop hunter’ niet bij naam. Maar X-gebruiker @Erebos911 plaatste een ironische opmerking onder de tweet van de analisten waarin hij beweerde de persoon achter de $753.000 ZK token airdrop opbrengst te zijn.

“Goed gezien! Ik ga met pensioen uit het Sybil-spel, maak je geen zorgen jongens,” schrijft Erebos, naast een eerder bericht waarin hij hulde bracht aan “mijn zeer winstgevende $ZK sybilling strategie”.

Erebos beweerde bijna $800.000 te hebben verdiend met de ZK token airdrop en beloofde $100.000 van de inkomsten te doneren aan een “legitieme NGO” in Palestina. Gevraagd naar zijn strategie door andere sociale mediagebruikers, zei Erebos dat hij “gewoon handmatig 90 wallets farmde. Swaps en vooral LP’s (liquiditeitspools) voor een lange tijd.”

41% van ZK airdrop wallets

Uit breder onderzoek blijkt dat bijna de helft van de grootste wallets die op maandag 17 juni het nieuwe zkSync (ZK) token hebben ontvangen, hebben hun gehele airdrop voorraad al verkocht. Dat heeft geleid tot een prijsdaling van 34,5% van ZK sinds de lancering.

Gegevens van blockchain-analysebedrijf Nansen tonen aan dat bijna 41% van de getrackte adressen hun gehele airdrop hebben verkocht, terwijl 29,2% ten minste een deel van hun tokens hebben verkocht. Het totale aantal verkochte tokens in beide groepen was maar liefst ruim 486 miljoen ZK.

Net iets meer dan 30% van de top ontvangende wallets hebben hun ZK tokens behouden. De gegevens hadden betrekking op de “top 10.000 adressen” die de ZK airdrop hebben ontvangen, hoewel dit slechts ongeveer 1,4% beslaat van de 695.232 wallets die zkSync zei in aanmerking kwamen voor de airdrop van 3,7 miljard ZK-tokens vorige week.

De non-profitorganisatie zkSync Association — vorige week opgericht door zkSync-ontwikkelaars Matter Labs — postte eerder op 17 juni op X dat 45% van de tokens binnen twee uur zijn geclaimd. Dat zorgde zelfs voor overbelasting en netwerkproblemen.

Volgens gegevens verzameld door Matter Labs datawetenschapper Landon Gingerich hebben meer dan 491.000 wallets bijna 75% van de airdrop ZK geclaimd op het moment van publicatie. ZK is in de afgelopen dag met 34,5% gedaald. De token steeg naar een hoogtepunt van $0,32 kort na de lancering, maar is gedaald tot ongeveer $0,20, volgens CoinGecko.

Het token heeft een totale voorraad van 21 miljard (!). Maar met slechts 17,5% van de totale voorraad momenteel op de markt, bedraagt de marktkapitalisatie ongeveer $772 miljoen — een daling ten opzichte van de piek van meer dan $1,1 miljard kort na de lancering.

Sybil-filters

De grote uitverkoop door top wallets komt nadat zkSync zichzelf verdedigde tegen kritiek op de criteria voor de airdrop. Criticasters vonden dat het project te laks was met zogenaamde anti-Sybil maatregelen. Die zijn bedoeld om entiteiten die meerdere wallets gebruiken om airdrops te manipuleren, tegen te gaan.

Het project heeft op 15 juni een document bijgewerkt om te stellen dat agressieve Sybil-filtering echte gebruikers valselijk kan markeren. Volgens ZK Nation was hun Sybil-filtering bedoeld om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk gebruikers een toewijzing zouden krijgen, maar dat dit onvermijdelijk enkele Sybils zou doorlaten.

Lees meer over:
airdropBinanceZK token

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...