7 misvattingen en vooroordelen over Bitcoin uitgelegd en weersproken

Terwijl Bitcoin (BTC) in 2020 en 2021 met een enorme opmars bezig is, krijgt ook de gemiddelde burger steeds meer te horen over de cryptomunt. Op radio en de traditionele nieuwswebsites komt de cryptocurrency weer regelmatig voorbij.

Vanuit de traditionele media kregen economen tijdens de prijsgekte weer een kans om duiding en context te geven over deze ontwikkeling, inclusief hun gekleurde visie. Tijd voor een antwoord op de (onterechte) kritieken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin bij EenVandaag

Zo mocht econoom Wim Boonstra onlangs bij EenVandaag opdraven om te vertellen over Bitcoin. Boonstra is speciaal adviseur en econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets. Ook is hij Bijzonder Hoogleraar Economische en Monetaire Politiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Doorgaans zijn deze titels reden om de capaciteit van een redevoering op waarde in te schatten. Echter is het tegendeel in dit geval waar. EenVandaag vraagt iemand uit Keynesiaanse bubbel om duiding te geven aan de ontwikkelingen rondom Bitcoin.

Dat is alsof je een postbode vraagt over de opkomst van de e-mail. Persoonlijk belang, onkunde of gebrek aan kennis: Nederland maakte op NPO Radio 1 kennis met de ‘foute’ kant van Bitcoin, zoals te horen is in onderstaand fragment.

De hoogste tijd voor een tegengeluid, want Boonstra heeft in dit geval de plank die hij misslaat nog nooit goed onderzocht. Overigens: Bert Slagter liet bij SLAM FM zien hoe het wél moet (vanaf minuut 47).

1. ‘Je kunt niet met Bitcoin betalen’

Op de vraag of Bitcoin inmiddels mainstream is geworden in de wereld van het geld antwoordt Boonstra:

“De Bitcoin is geen eens geld. Als je straks met 3 BTC naar de Mercedes dealer gaat om een mooie auto aan te schaffen, dan denk ik niet dat je die auto meekrijgt.”

Een weerlegging is simpel: als ik aankom met roebels of roepie, zal de autodealer ook niet welwillend zijn over een deal. Laat staan als een klant met een goudstaaf aan komt zetten. Maakt dit de roebel of de roepie géén geld?

Bitcoin is een mondiaal monetair systeem, dat in ieder land gebruikt kan worden. Vooral op het internet heeft het al een plekje gekregen in duizenden webshops. Met BTCPay Server, BitPay en andere betaalproviders is het eenvoudig om bitcoin te integreren.

Het is hetzelfde als zeggen: in 1995 waren er nauwelijks bedrijven met een webshop. De Internet Explorer van Microsoft zag nog maar net het levenslicht. De Pizza Hut verkocht in 1994 voor het eerst iets via het internet, maar toch kon je online nog geen Mercedes bestellen.

Maar maakte het de ontwikkeling daarmee niet minder legitiem? Allerminst: een webshop is inmiddels bijna meer een standaard dan dat een fysieke winkel dat is, kijkend naar de opkomst giganten als Amazon, Bol.com en Coolblue in Nederland.

Als ik Bitcoin wil betalen en iemand wil dit wel ontvangen, dan houdt niemand ons tegen. Als de autodealer dus écht graag bitcoin wil ontvangen in plaats van euro’s via een bank, dan kan hij gewoon gebruik maken van de decentrale open source software.

2. ‘Er zit geen fundament onder Bitcoin’

“Het is meer geaccepteerd dan een paar jaar geleden. Maar banken gaan niet zomaar in Bitcoin beleggen. Die dingen dansen alle kanten op en er zit geen fundament onder. Het is de waan van de dag.”

Als Bitcoin écht de waan van de dag zou zijn, dan zouden verzekeraars (zoals MassMutual), vermogensbeheerders (zoals Stone Ridge en Guggenheim) en beursgenoteerde bedrijven (zoals MicroStrategy en Square) niet voor miljoenen, miljarden aan bitcoin opkopen.

Daarbij: ze zien het niet als investering, maar als een spaarmiddel. Het is een aankoop voor de lange termijn: áls bitcoin is wat het internet in 1995 was, dan kun je maar beter mee doen.

Tegelijk omarmen banken in Amerika bitcoin wél. De Comptroller of the Currency (OCC) heeft goedkeuring verleend waardoor er inmiddels al verscheidene ‘Bitcoin banken‘ zijn. Ook de custody-oplossingen schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond.

Het fundament van bitcoin is een collectief vertrouwen in de protocol regels, en een anarchistisch systeem van duizenden nodes die de consensus behouden over het monetaire beleid.

3.’Je hoort alleen succesverhalen’

“Ik ken ook mensen die in 2017 alles in Bitcoin stopten en die zagen alles verdampen en raakten drie-kwart kwijt van alles dat ze hadden. Je hoort alleen van de mensen die er op tijd uit stappen. Het stille leed hoor je niet.”

Theoretisch gezien.. staat iedereen die ooit bitcoin heeft gekocht, nu op winst. De koers was nooit hoger dan vandaag de dag. De enige manieren om er op achteruit te gaan is als je;

Waar je het stille leed wél hoort, is in landen als Iran, Zimbabwe, Venezuela en dergelijke. De lira, bolivar of lokale dollar devalueerde zo enorm hard, dat spaargeld niets waard was. Waarom? Fiatgeld is niet schaars en wel printbaar. Bitcoin is het tegenovergestelde en biedt dus een simpele uitweg: het enige wat je nodig hebt is internet en een mobiele telefoon.

Het aanhouden van euro’s of andere fiatvaluta is geen garantie dat koopkracht behouden wordt. Wat weerhoudt alle andere valuta er van om naar 0 te gaan?

4. ‘Slapend rijk worden’

“Er is een eenvoudige wet: we kunnen niet met z’n allen slapend rijk worden.”

Het is al meerdere keren in de Bitcoin community aangehaald: “We worden juist met z’n allen slapend arm.”

De oorzaak ligt bij Boonstra en consorten. Geldcreatie is niet een stoere baan, het is exact hét probleem. (Centrale) banken hebben een geldmonopolie, met gevolgen voor iedereen. Richard Cantillion zou zich in zijn graf omdraaien als hij ziet dat de theorie waar hij bang voor was, moedwillig wordt uitgevoerd.

Als je 100 euro voor 50 jaar wilt bewaren met 2% inflatie, blijft er maar de koopkracht van 36 euro over. Enkel door niets te doen, door te sparen en dus eigenlijk te slapen. Of andersom: huizen worden duurder, aandelen staan op recordhoogtes en euroknallers zijn geen euro meer. Let op! Geld sparen kost geld!

De praktijk is dus het tegenovergestelde: fiat is een get quick poor scheme, waarbij overheden met kredieten projecten kunnen financieren op de kosten van het spaargeld van de eigenaars. Het is een smeltend ijsklontje dat heel langzaam aan waarde verliest. Bitcoin is een opt-out: het is de enige asset in de hele wereld met een keiharde limiet, van 21 miljoen BTC.

4. ‘Bitcoin is niet snel genoeg’

“Ik weet niet of Bitcoin deze keer meer is dan een zeepbel. Kijk, de Bitcoin is géén geld. Met geld kun je boodschappen doen en betalen. Als je een euro betaalt, gaan er duizenden euro’s aan transacties per seconde door het systeem. Daar heeft Bitcoin twee jaar voor nodig. Het is een traag systeem.”

Het argument dat bitcoin géén geld is, is hierboven al weerlegd. Maar ook de daaropvolgende uitspraak is onjuist. Iedere tien minuten worden er 3.000 betalingen verwerkt. Op dagbasis komt dit neer op ruim 430.000 transacties die on-chain bevestigd worden.

Daarnaast is er een schaalbaarheidsoplossing ontwikkeld met de naam Lightning Network. Hiermee kun je gratis en instant betalingen doen, zonder tussenpartij en mét bitcoin. Strike lanceerde onlangs nog een app waarbij je euro’s kunt versturen die op hetzelfde moment in dollars aankomen bij de ontvanger, met Lightning als payment rail en met bitcoin als bridge currency.

Nogmaals: Bitcoin is een wereldwijd betaalsysteem waar iedereen op aarde gebruik van kan maken, iets dat banken in decennia nog niet is gelukt.

6. ‘Er zit niets onder’

“Er zit ook niets onder. Het centrale geld dat u bij de bank krijgt, staat een status van wettig betaalmiddel achter. Uw girale giro bij de bank zitten bezittingen van de bank achter. Achter Bitcoin zit niets.”

Het ontkrachten van deze mythe is eenvoudig: de euro is gedekt door niets. Er is geen goudstandaard meer en papiergeld is slechts gebaseerd op vertrouwen in de waarde. Bitcoin heeft in sommige landen al de status als ‘wettig betaalmiddel’.

Overigens: het feit dat ons fiatgeld gegarandeerd is door de bank die erachter zit, is juist een enorm probleem. Banken kunnen failliet gaan, zoals we in 2008 zagen met onder andere Lehman Brothers. In zo’n geval móét een bank gered worden: met belastinggeld en/of inflatie. Voor Satoshi Nakamoto, de bedenker van bitcoin, was dit dé reden om Bitcoin op 3 januari 2009 te lanceren met de volgende boodschap:

Door de komst van Bitcoin hebben we geen banken meer nodig voor digitale betalingen. We kunnen transacties doen zonder tussenpartij. Het is een alternatief voor wanneer banken ‘de boel verknallen’.

Er is meer keuze. Waarom zou je een bailout doen als je als individu voor een alternatief had kunnen kiezen?

7. ‘Piramidespel’

Boonstra sluit af:

“Ik ben econoom, geldschepping is mijn vakgebied. De bitcoin heeft meer karakteristieken van een piramidespel dan van een echt geldstelsel.”

Wederom: geldschepping is juist de aard van het probleem. Het is een drug, waar telkens meer van nodig is en wat niet zomaar stopt. Ter indicatie: Meer dan 30% van alle dollars zijn in 2020 in omloop gebracht. Dat schaadt alle spaarders in dollars.

En sinds het bestaan van Bitcoin in 2009, is maar liefst 75% van alle Amerikaanse dollars bijgedrukt. Er is altijd weer meer geld nodig om het stelsel draaiend te houden: het is een ponzi die staande wordt gehouden.

Bitcoin is een neutraal, transparant en decentraal alternatief waar iedereen persoonlijk voor kan kiezen. Het is net als de uitvinding van elektriciteit: het klonk gevaarlijk en je kon er dood van gaan als je er verkeerd mee om gaat. Toch heeft het de mensheid veel gebracht en is het niet meer weg te denken.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!