$750 miljoen aan Bitcoin verplaatst van hack Bitfinex uit 2016

Vlak nadat de bitcoin prijs gisteren een nieuw record bereikte, gebeurde er iets opmerkelijks op de blockchain. Er werden namelijk duizenden bitcoin verstuurd die gerelateerd zijn aan de hack van de beurs Bitfinex

Bitfinex hack

De hack vond op 2 augustus 2016 plaats, en gisteren verstuurde (vermoedelijk) de hacker zijn buit naar een aantal nieuwe adressen. Het exacte aantal BTC dat is verplaatst is niet bekend, maar analyse laat zien dat het zou gaan om ongeveer $750 miljoen. Naar verluidt gaat het om een bedrag van ongeveer 12.208 bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De hack van alweer bijna vijf jaar geleden, resulteerde voor de beurs uit Hong Kong in een verlies van bijna 120.000 BTC. Met de koers van vandaag komt dat neer op een bedrag van $7,5 miljard. Op de dag van de hack daalde de koers van bitcoin 22%. Bitfinex betaalde klanten terug met een andere token.

Afgelopen jaar zijn er wel vaker gestolen bitcoin van hack verplaatst. Naarmate de prijs van bitcoin steeg, werden de coins steeds vaker verplaatst. Op btcparser.com is te zien dat er tussen de blocken 679.205 en 679.214 ongeveer 12 duizend bitcoin is verplaatst.

$750 miljoen aan Bitcoin verplaatst van hack Bitfinex uit 2016

Het betreft in totaal dertig transacties die in twee batches werden gedaan. Eerst verstuurde de hacker 11.799 BTC, om een poosje later nog eens 409 BTC te versturen. Zo kwam het totaal op 12.208 BTC, wat net iets meer dan $754 miljoen waard is.

Begin november 2020 verstuurde de hacker ook al eens een klein bedrag: $26 miljoen.

Einde aan euforie

Traditioneel gezien zorgt dit soort nieuws voor twijfel in de markt. Hoewel de markt nu in euforische stemming is door de notering van Coinbase aan de Nasdaq en de prijsrecords boven de $64.000, zorgen deze grote transactie doorgaans ook voor twijfel.

Vorige maand gebeurde nog hetzelfde toen er een spookachtige transactie naar Gemini toe werd gestuurd. Het leek alsof iemand $1,1 miljard aan bitcoin wilde dumpen, afgaande op on-chain data. Maar in zulke gevallen kan deze analyse ook fouten maken: CryptoQuant en Glassnode raakten in een discussie verzeild over de juistheid van deze informatie.

Wat de hacker met zijn bitcoin gaat doen is niet bekend. Het kan een OTC-deal betreffen, een allocatie van de BTC in nieuwe adressen of misschien toch wel een langzame weg naar een exchange. Die laatste lijkt onwaarschijnlijk, omdat alle adressen bij gereguleerde partijen op de blacklist staan.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitfinex