$77 miljoen aan Bitcoin (BTC) zit momenteel in sidechains

Bitcoin (BTC) is een open-source protocol waar verder op gebouwd kan worden. Een van die dingen die nu worden ontwikkeld zijn sidechains. Dit zijn andere netwerken die gekoppeld zijn aan die van BTC. Er zitten zo’n 9.660 bitcoin ‘vast’ door deze sidechains.

Volgens Cointelegraph is dat slechts 0.054% van de totale beschikbare bitcoin. Het grootste gedeelte van deze bitcoin is voor één andere blockchain geserveerd, die van de cryptobeurs Binance.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sidechains en bitcoin

Om op een sidechain van bitcoin aan de slag te gaan zet je vaak wat bitcoin vast op de basislaag. Door voorgeschreven regels kun je vervolgens met die BTC gebruik maken van de sidechain. Op dat netwerk krijg je dan een plaatsvervanger toebedeeld.

Liquid is het netwerk uit de stal van Blockstream om cryptobeurzen van snellere transacties te voorzien. Tot nu toe wordt dat netwerk echter amper gebruikt, er is slechts 89 BTC te vinden.

Wanneer je jouw bitcoin ‘vast zet’ krijg je op Liquid het zelfde aantal LBTC bijgeschreven. Ga je van de chain af? Dan worden je bitcoin op het hoofdnetwerk weer los gelaten.

Binance Chain

De altcoinbeurs Binance heeft nog weinig interesse in het netwerk van Liquid, mede omdat ze zelf ook een blockchain hebben. Met ruim 9.000 BTC ter waarde van $71 miljoen vastgezet is deze chain veruit de grootste sidechain.

Handelaren die met een plaatsvervangende token voor bitcoin op het netwerk van Binance willen handelen kunnen dat op deze manier doen.

Wrapped Bitcoin

Wrapped Bitcoin (WBTC) is een token op het netwerk van Ethereum. Met deze ERC20-token kun je vervolgens handelen in bitcoin via Ethereum. Ook deze toepassing is populairder dan Liquid: Er is zo’n 571 WBTC op de markt op dit moment.

Goud

Een andere opmerkelijke sidechain komt uit de koker van cryptofonds CoinShares. Zij rollen een sidechain uit om goud te verhandelen in BTC.

Vrijheid

Iedereen kan en mag een netwerk opzetten en een weg bouwen naar het netwerk van bitcoin. Het is vervolgens aan de eigenaren van diezelfde BTC om te bepalen welke sidechain interessant is om te gebruiken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...