Brits cryptofonds rolt goud token uit op sidechain bitcoin netwerk

Waarom niet een digitale token koppelen aan fysiek goud, dacht het Britse cryptofonds Coinshares. Via het bitcoin netwerk vindt controle en verificatie plaats van elke uitgegeven token.

Bitcoin, goud en controverse

Bitcoin en goud zijn op een aantal vlakken geheel anders, maar beide assets gelden als een vluchthaven zodra kapitaal in andere assets devalueert.

Ook hangen er aan goud al financiële producten. Denk bijvoorbeeld aan exchange traded fund (ETF), een product waarmee speculatie met de goudprijs mogelijk is.

Ook in de cryptowereld geven uiteenlopende partijen een goud token uit, en dat gaat niet altijd zonder controverse.

Vorige week brak bijvoorbeeld Coindesk het nieuws dat het Duitse Karatbars onder de loep ligt bij de autoriteiten van de staat Florida.

Vorige maand organiseerde dit bedrijf uit Stuttgart nog een wervingsevent in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Een van de aanklachten: men claimt samen te werken met een ‘cryptobank uit Miami’, maar deze blijkt geen banklicentie te hebben. Bovendien is er geen bewijs dat er miners hun goud token delven, terwijl dit wel de belofte was.

In een summiere tweet meldt het bedrijf dat Coindesk ‘de verkeerde informatie’ verspreidt. Sinds vorige week heeft het bedrijf verder geen officieel statement afgegeven over de berichtgeving.

Goud token DGLD

In dit geval draait het echter om andere partijen die naar eigen zeggen twee jaar hebben gewerkt aan dit plan: fysiek goud, opgeslagen in een Zwitserse kluis, waarvan een digitale variant (de DGLD token) verhandelbaar is op een beurs.

De uitgifte van elke token wordt vastgelegd op het bitcoin netwerk, om gesjoemel met aantallen (het ‘double spend’ probleem. red.) te voorkomen.

Je kunt zeggen dat de DGLD token ‘gebouwd’ is op het bitcoin netwerk, hoewel dat in de praktijk genuanceerder ligt.

Laten daarom even inzoomen op de betrokken partijen.

  • Het Britse CoinShares is onderdeel van de firma Sapia Partners, die gereguleerd is door de Financial Conduct Authority in het Verenigd Koninkrijk
  • Blockchain.com uit Luxemburg is bekend als walletmaker, maar er is ook een Britse tak, die verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de onlangs gelanceerde ruilbeurs The Pit en ook betrokken is bij deze token
  • Goudhandelaar MKS uit Zwitserland, ontstaan in 1983, is gereguleerd door de FINMA. Zij zijn verantwoordelijk voor de opslag van het fysieke goud

De DGLD token wordt niet ‘gemaakt’ op de bitcoin netwerk, dat gebeurt op een apart protocol van de Britse blockchain ontwikkelaar CommerceBlock.

Via het Mainstay protocol staat deze blockchain in verbinding met de basis laag van bitcoin. Zo is dus verificatie en controle mogelijk van tokenuitgifte.

Dus met een omweg maakt men gebruik van het open source netwerk van bitcoin.

En dan is er nog Globacap, eveneens uit Londen, die de custody service biedt voor het beheer van de tokens.

Kortom, een heel consortium, die de fysieke eigenschappen van goud wil combineren met de digitale wereld: verificatie via het bitcoin netwerk en 24/7 handel.

Tokenomics

In tegenstelling tot andere projecten vindt er géén Initial Coin Offering of STO plaats.

Maar hoe zit de tokenomics dan in elkaar?

  • Elke DGLD token is het digitale equivalent van een tiende (10%) van een troy ounce goud. Elke token heeft fysiek goud als onderliggende waarde.
  • Voorlopig is de market cap gefixeerd op een totaal van – in dit geval – 20 miljoen dollar aan tokens. Er is dus geen oneindige voorraad.

Er zijn ook nog nadelen ten opzichte van de digitale wereld. Zo is opslag van goud nog steeds centraal geregeld in tegenstelling tot bitcoin.

En ook kosten (transactiekosten) om goud te transporteren zijn stukken hoger dan bij BTC.

Volgens Daniel Masters, bestuursvoorzitter bij CoinShares, is het onmogelijk om de token dubbel uit te geven, onder meer vanwege de ‘immutability’ van het proof-of-work consensus mechanisme.

Beleggers uit Noord-Amerika zijn vooralsnog uitgesloten. Binnen enkele weken moet de token verkrijgbaar zijn bij The Pit, de nieuwe exchange van Blockchain.com.

Goud-derivaat in BTC

Vorige week berichten we nog over een goud derivaat, die geprijsd en gesettled is in bitcoin, een propositie goedgekeurd door de Britse toezichthouder FCA.

Handelaren kunnen dus – met een derivaat – vanaf één troy ounce goud speculeren op de prijs van goud (met een ‘long’ of ‘short’ positie, red.). Maar in dit geval is de beprijzing en afrekening – na de trade – ook in bitcoin (BTC) in plaats van in fiat geld.

Wellicht ten overvloede, maar speculatieve financiële producten zijn zeer risicovol en alleen geschikt voor zeer ervaren handelaren.

Bron: The Block Crypto

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!