77% van inwoners El Salvador tégen bitcoin experiment

Bitcoin is niet echt populair (meer) in El Salvador. Althans, als je naar de cijfers van een steekproef kijkt.

Onpopulaire valuta

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Midden-Amerika (UCA) vindt ongeveer 77% van de El Salvadoranen de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel een enorme mislukking.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bovendien deelde 75,6% van de ondervraagden dat ze dit jaar géén enkele keer bitcoin hebben gebruikt. Vorig jaar was dat nog wel anders, toen miljoenen inwoners de Chivo-wallet installeerden en (eenmalig) gebruikten.

Verder is men niet fan van het feit dat de overheid publiek geld gebruikt om in bitcoin te sparen. De afgelopen maanden kocht de president 2.381 BTC uit de markt. 77% van de ondervraagden vond dat president Bukele hier onmiddellijk mee moet stoppen.

Grosso modo kun je zeggen dat drie kwart in álles wat bitcoin betreft negatief is, en dat 25% het allemaal wel prima vindt.

Wat betreft het voordeel om bitcoin te gebruiken voor internationale overboekingen, blijkt dit vooral theorie. Een eerder rapport van van de Salvadoraanse Centrale Bank toonde aan dat slechts 2% van de overmakingen wordt gedaan met digitale valuta.

Het is inmiddels alweer ruim een jaar geleden dat bitcoin een wettig betaalmiddel werd. In juli 2022 nam de regering met grote overmacht de bitcoinwet aan. Op 7 september 2022 ging de wet vervolgens van kracht,

De regering kwam met een fonds van $150 miljoen om gratis bitcoin-naar-dollar conversies te faciliteren. Ook werd er $30 aan bitcoin uitgedeeld aan iedere inwoner die dit wilde ontvangen.

Bitcoin Focus

Meer dan een jaar na de historische adoptie blijft adoptie steken. Op Bitcoin Focus maakten we vorige maand een serie over het Centraal-Amerikaanse land, toen redacteur Arnold hier een maand verbleef:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador