President Bukele van El Salvador doet mee aan verkiezingen 2024

De president van El Salvador, Nayib Bukele, zegt dat hij zich in 2024 opnieuw verkiesbaar stelt als president. Bukele is de president die de bitcoinstandaard in 2021 heeft ingevoerd in het land. De zittingstermijn van een president is vijf jaar in het Midden-Amerikaanse land.

De grondwet verbiedt een herverkiezing van een zittende president, maar de hoogste rechtbank heeft in september 2021 besloten dat presidenten twee opeenvolgende termijnen kunnen dienen. De Amerikaanse regering vindt dat het besluit de ‘democratie ondermijnt’ en ziet het als een direct gevolg van het ontslag van enkele rechters door Bukele.

Bitcoinstandaard

Bukele (41) vertelt een menigte in de nacht van de Onafhankelijkheidsdag dat hij van plan is om in 2024 het hoogste ambt te bekleden. Zijn nalatenschap van zijn eerste termijn is het invoeren van een bitcoinstandaard. Bitcoin is een geaccepteerd betaalmiddel, mensen kunnen producten en diensten met btc afrekenen, net zoals hun belastingen en verzekeringen.

Bukele heeft daarnaast nog meer plannen. Zo wil hij een Bitcoin City bouwen, met belastingvoordelen voor (buitenlandse) bedrijven en particulieren. Ook wil hij bitcoinobligaties gaan uitbrengen, om meer bitcoin te kunnen kopen en te kunnen investeren in bitcoinmining uit vulkanische energie.

Dat Bukele nu zich opnieuw kandidaat wilt stellen, is géén verrassing. Uren voor de aankondiging van de herverkiezing, heeft Fitch Ratings de kredietscore van El Salvador op lange termijn verlaagd naar ‘CC’.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.