Aandelenbeurs van Bulgarije noteert bitcoinfondsen

Bulgaren kunnen in bitcoin investeren via de aandelenmarkt van het land. De Bulgaarse effectenbeurs heeft acht ETN’s gelanceerd die zijn gebaseerd op digitale valuta.

Bitcoin in Bulgarije

Het gaat om de Bulgarian Stock Exchange (BSE). Deze beurs heeft financiële instrumenten voor bitcoin (en ook ethereum) genoteerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Beleggers die geschikte en innovatieve cryptoproducten zoeken, mogen nu vrij handelen in acht crypto exchange-traded notes (ETN’s).”

Met hun lancering treedt de Bulgaarse aandelenmarkt in de voetsporen van grote Europese beurzen zoals Deutsche Börse en Euronext. In de afgelopen twee jaren zijn hier verschillende bitcoinfondsen genoteerd. Voor Bulgarije was het echter nog een primeur, zo vertelt directeur Manyu Moravenov:

“Met de nieuwe producten van BSE International komen we de toegenomen interesse in crypto-instrumenten tegemoet. We zijn blij dat we vanaf vandaag een alternatieve activa kunnen aanbieden. Het maakt het proces makkelijker voor alle geïnteresseerde beleggers.”

Een ETN vergemakkelijkt de blootstelling aan prijsbewegingen van bitcoin. De investeerder hoeft niet om te kijken naar private keys, cryptografische trucjes, wallets en dat soort technische dingen. Ook kunnen ze er met de ETN van op aan dat alles aan de regelgeving voldoet.

Aan de ene kant een mooie ontwikkeling, omdat het de adoptie versnelt. Aan de andere kant is dit ook weer een gevaar, omdat het bitcoinbezit bij een centrale partij komt te liggen. Het mooie aan bitcoin is juist dat je het in eigen beheer kunt nemen. Not your keys, not your coins.

Samenwerking

Helemaal uit het niets komt dit nieuws van de BSE ook weer niet. Ze werken al jaren goed samen met de Deutsche Börse (en tevens met marketmaker Tradegate AG). De liquiditeit van de financiële producten wordt ook met deze twee partners gewaarborgd.

Kleine notitie is wel: deze fondsen kunnen alleen in euro’s én tijdens de reguliere handelsuren worden gekocht en verkocht. Wat dat betreft zijn er beperkte mogelijkheden vergeleken met echte ‘fysieke’ bitcoin. De spotmarkt is 24/7/365 open.

Asen Vasilev, de Bulgaarse minister van Financiën, vertelde recent nog dat hij met het Zuidoost-Europese land een stap wil zetten om cryptobetalingen te vergemakkelijken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfonds