Aantal bitcoin (BTC) entiteiten op hoogste niveau van 2021

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Aantal entiteiten op bitcoin netwerk neemt toe

Glassnode definieert een entiteit als een cluster van bitcoin adressen in bezit van eenzelfde netwerkactor. Het zijn een schatting op basis van een aantal methodologische technieken en algoritmen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

On-chain analist Willy Woo maakt melding van een opvallende groei van deze netwerk entiteiten. Sterker: het aantal ligt op het hoogste niveau van 2021 (gemeten over een 30-daags gemiddelde).

Een goede vraag aan Woo: het aantal entiteiten groeit, terwijl het aantal actieve adressen afneemt?

Volgens Woo is daar een verklaring voor: door de afnemende rekenkracht van het netwerk is er minder output (minder adressen), ook omdat de markt momenteel relatief zijwaarts gaat. De nieuwe entiteiten zijn in zijn ogen nieuwe hodlers.

2. Laag handelsvolume op beurzen

Kijken we naar de netto in - en uitstroom naar beurzen, dan ligt het handelsvolume op de beurzen zeer laag, zo merkt deze analist op.

Deze concludeert dat beleggers met 1.000 bitcoin of meer zich redelijk koest houden. Het is de komende dagen simpelweg afwachten welke richting de markt kiest.

Aantal bitcoin (BTC) entiteiten op hoogste niveau van 2021
conclusie: bearish

Ook de zogenaamde 'Fund Flow Ratio', een indicator van CryptoQuant ligt op het laagste niveau sinds de afgelopen 12 maanden. Bitcoin heeft volume én volatiliteit nodig om (naar boven) te bewegen en dat ontbreekt momenteel. En dat is een bearish signaal.

Aantal bitcoin (BTC) entiteiten op hoogste niveau van 2021
conclusie: bearish

3. Puell Multiple stijgt door aanpassing difficulty rate

De Bitcoin Puell Multiple is ontwikkeld door de analist David Puell, op Twitter bekend als @kenoshaking.

Deze indicator deelt door de waarde van alle nieuwe geminede bitcoin door het gewogen gemiddelde van het afgelopen jaar. De uitkomst is een getal tussen de 0 en 1. Hoe lager het getal, hoe relatief minder winstgevend de miners zijn.

Nu de moeilijkheidsgraad van het bitcoin protocol negatief is bijgesteld (- 27,6%), reageert de Puell Multiple indicator daar ook op.

Checkmate stelt openlijk de vraag waarom deze indicator eerst is gezakt en daarna is gestegen. Hij krijgt antwoord van SoulBitcoin.

Het dalen ligt voor de hand: China greep hard in waarna de rekenkracht, de block productie en daarmee ook de inkomsten én de winstgevendheid van miners daalden.

Het herstel ligt ook voor de hand: door de sterk gedaalde moeilijkheidsgraad ligt de product en daarmee de inkomsten van miners weer op 'normaal' niveau. Dan stelt de indicator zich ook bij.

4. Bitcoin Price Temperature

Het is maandag en dan komt de Nederlander Dilutionproof traditiegetrouw met de update van zijn Bitcoin Price Temperature indicator, geïntroduceerd in dit artikel.

De rekensom is: trek van elke bitcoin dagprijs de gemiddelde bitcoin prijs van de voorgaande vier jaar af. Daar komt een getal uit, die deelbaar is door de standaarddeviatie van de prijs tijdens die termijn.

Hiermee wil hij een antwoord op de vraag: in hoeverre wijkt de historische prijs af van de moving average van de afgelopen 4 jaar?

Conclusie: de prijs is erg afgekoeld, zo koud als een komkommer zelfs! Het lage handelsvolume onderschrijft dit ook: er is simpelweg weinig volume en daardoor ook weinig volume om de prijs naar een hoger plan te tillen.

Extra: relativeer de cijfers, fuck fomo

On-chain heeft géén voorspellende waarde. Herhaal: On-chain heeft géén voorspellende waarde. Trek géén overhaaste conclusies uit een selectie van on-chain data, ook zoals deze on-chain data.

On-chain analyse is géén wetenschap.

Een ieder die denkt de markt te kunnen voorspellen, belooft daarmee iets wat niet te beloven is. Want iedere selectie én interpretatie en conclusie van die selectie is subjectief.

De prijsvorming komt door zoveel factoren tot stand, dat is niet in een update te vangen.

Zoom uit en kijk naar de bredere patronen van adoptie. Maak je eigen investeringsplan en stick to that.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...