“Alameda veroorzaakte bitcoin crash van 87% naar $8.000”

Handelsbedrijf Alameda Research zat achter de prijsdaling van bitcoin, die in 2021 resulteerde in een crash van maar liefst 87%. Dat stelt een ex-werknemer van het bedrijf. Op Twitter komen onthullingen over de interne gang van zaken van bedrijf van Sam Bankman-Fried naar buiten.

Harde prijsdaling

Op 21 oktober 2021 daalde de prijs van bitcoin op cryptobeurs Binance.US ineens zonder een bijzondere reden. Tegelijkertijd was er op andere platforms niets aan de hand.

De koers stortte destijds op Binance.US in van ongeveer $65.760 naar $8.200. Bitcoin Magazine NL berichtte destijds ook over dit bijzondere voorval.

Niet veel later schoot de koers weer terug naar het normale prijsniveau (zoals de prijs ook op andere platforms nog gewoon was). Een woordvoerder van Binance.US vertelde destijds dat de crash te wijten was aan een bug in de handelssystemen van een van hun ‘institutionele handelaars’. Wat er precies was gebeurd werd nooit echt duidelijk.

Alameda Research

Uit een nieuwe reeks tweets van een voormalige medewerker van Alameda Research blijkt nu achter dat deze trading firma verantwoordelijk was voor deze flashcrash. Het gaat om de persoon met de naam Baradwaj.

Hij beweert dat de meeste transacties van Alameda werden uitgevoerd met algoritmen. Toch waren er momenten dat er handmatige orders worden geplaatst, om in tijden van volatiliteit te kunnen profiteren. Daar ging het waarschijnlijk mis:

“De trader probeerde een heleboel BTC te verkopen als reactie op nieuws en stuurde de order via ons handmatige handelssysteem. Wat ze misten was dat de komma een paar spaties verschilde. In plaats van BTC tegen de huidige marktprijs te verkopen, verkochten ze het voor centen per dollar.”

Arbitrage traders profiteerden snel van de verkeerde prijzen en de koers van bitcoin vrij snel weer naar normale niveaus. Alameda verloor echter tientallen miljoenen dollars.

Zowel Baradwaj en Binance.US hebben niet gereageerd op verzoeken om aanvullend commentaar van CoinDesk.

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...