Alex Mashinsky van Celsius mag voor $40 miljoen op borgtocht

1178 totale weergaven

Alex Mashinsky, de oprichter en voormalig CEO van Celsius, pleit onschuldig te zijn. Daarbovenop betaalt hij ook nog eens voor een borgtocht van $40 miljoen.

Aanklachten

Gisteren is de oud-CEO opgepakt nadat zowel de SEC, de CFTC en de FTC tezamen aanklachten indienden tegen de oprichter van de failliete cryptobank.

Volgens een gerechtelijk document dat donderdag is ingediend, komt de borgsom neer op zijn woning in Manhattan, met daarnaast enkele door zijn vrouw ondertekende obligaties. Het is een financiële claim op de bankrekening van de Mashinsky’s.

Mashinsky krijgt steun van twee advocaten, Benjamin Alee en Jonathan Ohring. Ze verklaren dat hij zich graag voor de rechtbank zelf wil verdedigen. Volgens het tweetal zijn de beschuldigingen ongegrond.

Als onderdeel van de borgtochtovereenkomst krijgt Mashinsky te maken krijgen met enkele beperkingen. Hij mag het de zuidelijke en oostelijke districten van New York niet verlaten, geen nieuwe bankrekening openen en niet met cryptovaluta bezig zijn.

Celsius is opgericht in 2017 en moest in juli 2022 haar faillissement aanvragen. Volgens aanklagers heeft Mashinsky tussen 2018 en 2022 investeerders misleid.

Oud-CEO opgepakt

Origineel bericht, 14 juli: Alex Mashinksy, de mede-oprichter en voormalig CEO van Celsius, is donderdag samen met zijn CRO gearresteerd.

Bloomberg meldt dat dit is gebeurd na aanleiding van een onderzoek naar de ineenstorting van de failliete cryptobeurs. Het nieuws is inmiddels ook bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De cryptobank vroeg exact een jaar geleden (juli 2022) haar faillissement aan. Inmiddels heeft cryptoconsortium Fahrenheit de veiling gewonnen en de toko mogen overnemen.

Mashinsky en anderen worden nu beschuldigd van zeven aanklachten, waaronder effectenfraude, commodity-fraude, wire fraud en samenzwering om de prijs van Celsius’ token CEL te manipuleren.

De aanklacht ging gepaard met een hele reeks afzonderlijke rechtszaken tegen Mashinsky en Celsius door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en Federal Trade Commission (FTC).

In januari klaagde de New Yorkse procureur-generaal Letitia James de oud-CEO aan wegens vermeende misleiding van investeerders. Hij zou niet eerlijk zijn geweest over de gezondheid van het bedrijf in de aanloop naar de faillissementsaanvraag.

Mashinsky noemde deze beschuldigingen eerder al “ongegrond” en zei dat er online verkeerde informatie stond.

Ook de Chief Revenue Officer is beschuldigd van “een jarenlang plan om klanten te misleiden”. Het zou hier gaan om Roni Cohen-Pavon en ook hij is gearresteerd.

De aanklacht is erg stellig:

“Mashinsky schilderde Celsius af als een moderne bank, waar klanten veilig crypto-activa konden storten en rente konden verdienen. In werkelijkheid exploiteerde Mashinsky Celsius echter als een risicovol investeringsfonds, waarbij het geld van klanten aannam onder valse en misleidende voorwendselen.”

Misleiding

Ze voegen eraan toe dat Mashinsky investeerders heeft misleid over gedekte leningen, failliete tegenpartijen en toezicht door regelgevende instanties.

In een afzonderlijke aanklacht beschuldigde de CFTC het bedrijf en Mashinsky van deelname aan een “plan om honderdduizenden klanten te bedriegen door de veiligheid en winstgevendheid van zijn op digitale activa gebaseerde financieringsplatform verkeerd weer te geven”.

De FTC kondigde aan dat het een schikking heeft bereikt met Celsius “die het bedrijf permanent verbiedt om met de activa van consumenten om te gaan”. Ze verbieden Celsius ook om “een product of dienst aan te bieden, op de markt te brengen of te promoten die kan worden gebruikt voor het storten, ruilen, beleggen van activa.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws