CFTC: “CEO Celsius heeft regels overtreden”

Cryptobank Celsius Network en haar CEO Alex Mashinsky hebben allerlei toezichtregels overtreden. Dat blijkt uit onderzoek van Commodity Futures Trading Commission, de Amerikaanse toezichthouder van de derivatenmarkt, meldt Bloomberg.

Bronnen zeggen tegenover Bloomberg dat de CFTC een rechtszaak kan gaan aanspannen bij een federale rechtbank. Volgens de toezichthouder zijn investeerders misleid door Celsius en had men zich moeten registreren bij de regelgevende instanties. Ook zou CEO Alex Mashinsky de regels hebben overtreden, hoewel specifieke details ontbreken.

Zowel de CFTC als de advocaten van Celsius en Mashinsky wilden niet reageren richting Bloomberg. Daarnaast hebben ook de Securities and Exchange Commission (SEC) en
federale aanklagers in Manhattan onderzoek gedaan naar Celsius, zo blijkt uit
faillissementsdocumenten. Maar ook de SEC en het openbaar ministerie van de Southern District of New York wilden geen
commentaar geven.

Celsius is tijdens ICO-hype als een komeet omhooggeschoten, onder meer door de wervende marketingtaal van Mashinsky. De cryptobank bood rentes door je crypto’s aan ze uit te lenen. Maar zelf speculeerde het bedrijf er volop op los. De neergang is ingezet door de ineenstorting van de populaire roken TerraUSD en de daaropvolgende cryptowinter. Het bedrijf heeft altijd ontkend in financiële problemen te zitten, maar moest plots in juni 2022 de klantenopnames bevriezen en slechts een week later faillissementsbescherming aanvragen.

Celsius kan na Binance het cryptobedrijf zijn dat door de CFTC wordt aangeklaagd en de SEC heeft nog zaken lopen tegen Coinbase, Binance en Digital Currency Group, het moederbedrijf achter het Grayscale Trust (GBTC). Volgens de CFTC zelf zijn er ruim 85 zaken afgerond en die hebben de Amerikaanse schatkist naar schatting 4 miljard dollar aan boetes en andere vergoedingen opgeleverd.

Lees meer over:
CFTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...