Alexander Vinnik van bitcoin beurs BTC-e uitgeleverd aan VS

Alexander Vinnik van bitcoin beurs BTC-e uitgeleverd aan VS

De Rus Alexander Vinnik wordt naar verluidt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij is de man achter de beurs BTC-e.

Aanklacht bitcoinveteraan

Vanwege zijn rol bij BTC-e heeft hij aanklachten aan zijn broek hangen in de Northern District Court van Californië. Nu wordt de Rus uitgeleverd door Griekenland aan de VS.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Alexander Vinnik staat bekend als de exploitant van BTC-e. Hij wordt beschuldigd van het witwassen van het geld van de beruchte hack van cryptobeurs Mount Gox. Hij zou dit via verschillende handelsplatformen hebben gedaan, waaronder BTC-e.

Hij was ook medeoprichter Wex, de opvolger van BTC-e. Hier zou naar verluidt $450 miljoen aan cryptovaluta van investeerders hebben gestaan, waaronder de Russische inlichtingendienst, de Federale Veiligheidsdienst (FSB).

Althans, dat is wat Don Fort, het hoofd van de Criminal Investigation Division van de Amerikaanse belastingdienst claimt.

Lange zaak

Vinnik werd in 2017 in Griekenland gearresteerd en uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het witwassen van geld.

De Verenigde Staten en Rusland hebben beide uitleveringsverzoeken ingediend bij Griekenland. De VS krijgt Vinnik in hechtenis op basis van recente ontwikkelingen.

Frédéric Bélot, de advocaat van Vinnik in Frankrijk, vertelt aan CNN dat hij donderdagmiddag aan boord is gezet van een vliegtuig van Athene naar de VS. Daar zal hij dan voor het eerst voor de rechtbank verschijnen in het noordelijke district van Californië.

Fort schrijft:

"Dhr. Vinnik zou een breed scala aan misdaden hebben gepleegd en gefaciliteerd die veel verder gaan dan het gebrek aan regulering van de bitcoin beurs die hij exploiteerde. Er wordt beweerd dat hij identiteiten heeft gestolen, drugshandel heeft gefaciliteerd en heeft geholpen bij het witwassen van criminele opbrengsten van syndicaten over de hele wereld.”

Volgens het document van het Amerikaans ministerie van Justitie kan hij een flinke gevangenisstraf verwachten:

Alexander Vinnik van bitcoin beurs BTC-e uitgeleverd aan VS

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin misdaad

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties