De Amerikaanse staatsschuld is gegroeid naar $30.000 miljard, wat betekent dit voor bitcoin?

De staatsschuld van de Verenigde Staten is opgelopen tot de $30 biljoen. Of beter gezegd: $30.000 miljard. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de dollar dat het geldsysteem zo ongezond is.

Staatsschuld VS

Volgens de laatste officiële statistieken staat de Amerikaanse staatsschuld op recordniveau. De psychologische grens van 30 biljoen dollar is gisteren doorbroken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ter vergelijking: in 2016 was dit nog ‘maar’ $20 biljoen en in 2008 ging de VS door de $10 biljoen.

De Amerikaanse staatsschuld is gegroeid naar $30.000 miljard, wat betekent dit voor bitcoin?

Staatsschuld is het simpele principe dat een land meer geld uitgeeft dan dat het binnenkrijgt. Als gevolg daarvan moet er worden bij geleend.

Ter vergelijking: de omvang van alle bitcoin in de wereld is $700 miljard. Als je die twee getallen onder elkaar zet ziet dat er als volgt uit:

  1. Staatsschuld VS: $30.000.000.000.000
  2. Bitcoin marktkapitalisatie: $700.000.000.000

Je zou dus kunnen stellen dat de waarde van Bitcoin gelijk staat aan slechts 2,3% van de Amerikaanse staatsschuld. Om deze twee uitersten even in perspectief te zetten. Andersom zou je kunnen stellen dat de VS 43 keer de waarde van álle bitcoin nodig heeft om alles terug te kunnen betalen.

Krakend financieel systeem

De Federal Reserve doet pogingen om de schuldenlast te beteugelen, maar liquiditeitsinjecties blijken een financieel drug te zijn.

De economie kan niet meer zonder. Vorige week maakte het FOMC bekend om de rentetarieven nog niet te verhogen (en de tapering nog niet in te zetten).

Tegelijkertijd heeft de schuldenspiraal ook impact op de waarde van de dollar. Want indirect zorgen schulden ervoor dat er (doorgaans tijdelijk) meer geld in de markt is.

Echter blijkt in de praktijk dat er meer leningen worden aangegaan, dan dat er kredieten worden terugbetaald. Politieke en economische belangen laten dit niet toe.

Bitcoin

Bitcoin kan een oplossing zijn. Door het schaarse karakter (en de mogelijkheid om proof-of-reserves te doen) zijn dingen als fractioneel bankieren, QE en gemanipuleerd lage rentes een stuk lastiger. En áls partijen dit dan wel doen, zijn bailouts niet zomaar mogelijk.

Ondertussen bereikt de balans van de Federal Reserve de $8,86 biljoen, ook een nieuw record.

De Amerikaanse staatsschuld is gegroeid naar $30.000 miljard, wat betekent dit voor bitcoin?

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdollar