Federal Reserve laat rentetarieven ongewijzigd, in maart volgende besluit

Vandaag kwam het Federal Open Market Committee (FOMC) met nieuws naar buiten over de belangrijkste rentetarieven. Of beter gezegd: géén nieuws. Want de conclusie is dat er vooralsnog weinig gaat veranderen.

Lage rentes

In aanloop naar de bekendmaking van het nieuws, daalden de koersen van bitcoin en ook de aandelenmarkten hard. De Amerikaanse centrale bank had eerder al te kennen gegeven om de komende tijd de rentes te willen laten oplopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit zou simpel gezegd betekenen dat er minder geld naar risicovollere assets zou vloeien. Markten anticipeerden hierop en zetten een verval in.

Om acht uur vanavond Nederlandse tijd kwam het FOMC met een statement. Een half uur later sprak Jerome Powell in een speech de wereld toe.

Het FOMC is een orgaan van de centrale bank die de opdracht heeft om de hoogte van de Federal funds rate vast te stellen. Ook zijn ze daarmee dus verantwoordelijk voor de groei van de geldhoeveelheid.

Fed in spagaat

Voor nu laat de Federal Reserve de rentetarieven zoals ze zijn: erg laag. De intenties zijn om deze dan in maart wél te verhogen. Het lijkt een eerste aanloopje te zijn om de inflatie omlaag te brengen (door geld weer duurder te maken).

Ze geven aan dat het 'binnenkort wel een geschikt moment is' om de rates omhoog te gooien (met miniscule percentages).

De Amerikaanse centrale bank zit in een spagaat. Aan de ene kant is de inflatie enorm hoog. Vorige maand liep dit op tot 7%, een decennia-oud record. Anderzijds lijken lage rentes momenteel essentieel om de economie draaiend te houden.

In het statement leggen ze het als volgt uit:

"With inflation well above 2 percent and a strong labor market, the Committee expects it will soon be appropriate to raise the target range for the federal funds rate. The Committee decided to continue to reduce the monthly pace of its net asset purchases, bringing them to an end in early March."

Met 'net asset purchases' gaat het hier dus om QE, quantitative easing. Dit zal volgens de huidige plannen in maart tot een eind komen (als de economie dat toelaat, red.). De opkoopprogramma's worden langzaam afgebouwd, om later over te kunnen stappen op QT, quantitative tightening.

De definitieve beslissingen over het laten krimpen van de balans moeten echter nog worden genomen.

Prijs bitcoin

Als reactie op dit nieuws schoten de koersen van verschillende activa omhoog. Bitcoin tikte binnen enkele minuten na het nieuws de $39.000 aan, maar leverde deze stijging van 3,5% net zo hard weer in.

Toch is de uitspraak van de Fed erg relevant voor bitcoin. De centrale bank vervolgt namelijk het monetair beleid van de laatste tijd waarbij geld erg goedkoop te lenen (of: maken) is.

Bij bitcoin is dit wel anders. Er is immers geen centrale bank die bepaalt of de schaarste van dit geld (of de rentetarieven ervan) verandert. Het monetair beleid van bitcoin is transparant, voorspelbaar en onveranderlijk.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!