‘Alle elektriciteit van bitcoin miners in Noorwegen is groene energie’

Naar verluidt is de Noorse bitcoin mining industrie erg duurzaam bezig. Volgens een onderzoek van Arcane Research is ál de rekenkracht uit het Scandinavische land afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

Groene energie in Noorwegen

Daarbij moet wel gezegd worden dat Noorwegen een kleine speler in de markt is. Naar schatting zijn ze goed voor 0,77% van de hashrate. Als je hier andere data bij pakt, blijkt dat de volle 100% van deze rekenkracht terug te herleiden naar groene en hernieuwbare energie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Het is een groene oase van hernieuwbare energie”, zo stellen de onderzoekers.

De schatting van 0,77% is afkomstig uit data van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. Ter vergelijking: de Noorse bevolking is goed voor maar 0,07% van de wereldbevolking.

Volgens het Noorse Directoraat Waterbronnen en Energie (NVE) is de elektriciteitsmix van Noorwegen 100% ‘groen’. Zo’n 88% zou afkomstig zijn uit waterkracht en 10% uit windturbines. Dat betekent dat bitcoin miners in Noorwegen dus uitsluitend “groene” energie gebruiken.

'Alle elektriciteit van bitcoin miners in Noorwegen is groene energie'

Jaran Mellerud, een analist voor Arcane Research en de auteur van het rapport, denkt dat er “enorme groei zal zijn voor bitcoin mining in Noord-Noorwegen”. Er is een overvloed aan waterkracht dat nog niet wordt gebruikt, waardoor dit voor miners een aantrekkelijk oord is.

Elektriciteitskosten zijn de grootste kostenpost voor miners, waardoor goedkope energie erg aantrekkelijk is voor deze industrie, ongeacht de locatie. Helemaal in Noorwegen, omdat het daar ook koud is, wat de koeling van de rigs een stuk makkelijker maakt.

Nieuwe markten

Het Duitse bedrijf Bluebite exploiteert sinds 2018 datacenters in het Noorse Noordpoolgebied. Een van zijn datacenters is een bitcoin mining farm. De plek stond voorheen bekend als de “Hel van Lapland” vanwege de “onaangename en onherbergzame” locatie.

Bluebite onderzoekt nu of ze de warmte die vrijkomt bij miners kunnen gebruiken om aardbeien te telen, of zelfs de lokale bevolking kan verwarmen. Er zijn ook plannen in Noorwegen om hout of om zeewier met miners te laten drogen.

'Alle elektriciteit van bitcoin miners in Noorwegen is groene energie'
'Alle elektriciteit van bitcoin miners in Noorwegen is groene energie'

Momenteel wordt “99% van onze elektrische energie omgezet in thermische energie”, wat ideaal is voor secundair gebruik, zo vertelt een miner.

Ook in Nederland is een hobbyist aan de slag gegaan met restwarmte van miners. Onder de noemer Bitcoin Bloem verkopen ze chrysanten, gegroeid met miningwarmte.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!