Allereerste website waar je Bitcoin kon kopen: 1578 BTC voor $1

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er was een tijd dat Bitcoin géén waarde had. Oóit kwam daar verandering in, en kon je bitcoin uitdrukken in dollars. Hoewel dit toen nog buiten exchanges plaats vond, duikt er vandaag een screenshot op van de allereerste online beurs. Je kon hier voor $1 in totaal 1578 BTC (!) kopen.

Eerste 'spotprijs' Bitcoin

Terwijl de koers van bitcoin even de $50.000 aantikte, was dat meer dan een decennium wel anders. In 2009 werd de eerste website uitgerold waar je bitcoin kon kopen. De geïnteresseerde kopers konden een e-mail sturen met het aantal bitcoin dat ze wilden kopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vervolgens kregen ze dan meer informatie in de mail. De betaling van het fiatgeld verliep via PayPal. Dat was destijds het enige betaalmiddel dat op de website geaccepteerd was.

Het was geen exchange met orderboeken en zichtbare candlesticks. Eéns per dag, vaak rond middernacht Greenwich Mean Time (GMT) veranderde de eigenaar van de website de tarieven. Een van de eerste transacties op deze site was $1 voor 1578 BTC.

Met de huidige prijs van de cryptomunt, zou je met deze ene dollar een vermogen van $76 miljoen hebben aangekocht.

Documenting Bitcoin deelt op Twitter een screenshot van deze aankoop op New Liberty Standard, met hoe de website er op 28 december 2009 uit zag:

Maar hoe bepaal je de prijs van bitcoin, als de munt altijd 'gratis' was? Bovenstaand screenshot omschrijft het heel mooi:

"Onze wisselkoers is berekend door $1 te delen door de gemiddelde elektriciteitskosten om een computer met CPU een jaar te laten draaien op 133,5 kWh. En dat te vermenigvuldigen met de gemiddelde elektriciteitskosten in de Verenigde Staten van het afgelopen jaar, gedeeld door het aantal bitcoin dat in de laatste dagen zijn gegenereerd."

Memorabele momenten

Het bovenstaande screenshot is slechts een voorbeeld van hoe de eerste handelswebsite eruit zag. De allereerste betaling die op de website plaats vond was van ontwikkelaar Martti Malmi. Hij had al met Satoshi Nakamoto gesproken over het belang van een dergelijke website.

Toen de New Liberty Standard van grond kwam, heeft hij hier nog bij geholpen. Zodoende stuurde Martti via deze site de allereerste betaling: 5050 bitcoin voor $5,02, via PayPal. Omgerekend was dit 1006 BTC per dollar. Nog nét iets goedkoper dan de betaling in bovenstaand screenshot.

Een andere bekende betaling is die van de beruchte Bitcoin-pizza's. Zo'n half jaar later, begin 2010, kocht Laszlo Hanyecz met 10,000 bitcoin twee large pizza’s van Papa John's. Deze aankoop zou vandaag de dag 490 miljoen dollar waard zijn.

Destijds kon je ook nog gratis bitcoin krijgen. Vroege ontwikkelaar Gavin Andresen lanceerde freebitcoins.appspot.com, een website waar iedereen die langs kwam 5 BTC kon claimen. De developer stelde 1.100 bitcoin beschikbaar. Ter indicatie: dat is nu ruim $54 miljoen waard!

Allereerste website waar je Bitcoin kon kopen: 1578 BTC voor $1

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Satoshi Nakamoto

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  Lees meer