Allereerste website waar je Bitcoin kon kopen: 1578 BTC voor $1

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er was een tijd dat Bitcoin géén waarde had. Oóit kwam daar verandering in, en kon je bitcoin uitdrukken in dollars. Hoewel dit toen nog buiten exchanges plaats vond, duikt er vandaag een screenshot op van de allereerste online beurs. Je kon hier voor $1 in totaal 1578 BTC (!) kopen.

Eerste 'spotprijs' Bitcoin

Terwijl de koers van bitcoin even de $50.000 aantikte, was dat meer dan een decennium wel anders. In 2009 werd de eerste website uitgerold waar je bitcoin kon kopen. De geïnteresseerde kopers konden een e-mail sturen met het aantal bitcoin dat ze wilden kopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vervolgens kregen ze dan meer informatie in de mail. De betaling van het fiatgeld verliep via PayPal. Dat was destijds het enige betaalmiddel dat op de website geaccepteerd was.

Het was geen exchange met orderboeken en zichtbare candlesticks. Eéns per dag, vaak rond middernacht Greenwich Mean Time (GMT) veranderde de eigenaar van de website de tarieven. Een van de eerste transacties op deze site was $1 voor 1578 BTC.

Met de huidige prijs van de cryptomunt, zou je met deze ene dollar een vermogen van $76 miljoen hebben aangekocht.

Documenting Bitcoin deelt op Twitter een screenshot van deze aankoop op New Liberty Standard, met hoe de website er op 28 december 2009 uit zag:

Maar hoe bepaal je de prijs van bitcoin, als de munt altijd 'gratis' was? Bovenstaand screenshot omschrijft het heel mooi:

"Onze wisselkoers is berekend door $1 te delen door de gemiddelde elektriciteitskosten om een computer met CPU een jaar te laten draaien op 133,5 kWh. En dat te vermenigvuldigen met de gemiddelde elektriciteitskosten in de Verenigde Staten van het afgelopen jaar, gedeeld door het aantal bitcoin dat in de laatste dagen zijn gegenereerd."

Memorabele momenten

Het bovenstaande screenshot is slechts een voorbeeld van hoe de eerste handelswebsite eruit zag. De allereerste betaling die op de website plaats vond was van ontwikkelaar Martti Malmi. Hij had al met Satoshi Nakamoto gesproken over het belang van een dergelijke website.

Toen de New Liberty Standard van grond kwam, heeft hij hier nog bij geholpen. Zodoende stuurde Martti via deze site de allereerste betaling: 5050 bitcoin voor $5,02, via PayPal. Omgerekend was dit 1006 BTC per dollar. Nog nét iets goedkoper dan de betaling in bovenstaand screenshot.

Een andere bekende betaling is die van de beruchte Bitcoin-pizza's. Zo'n half jaar later, begin 2010, kocht Laszlo Hanyecz met 10,000 bitcoin twee large pizza’s van Papa John's. Deze aankoop zou vandaag de dag 490 miljoen dollar waard zijn.

Destijds kon je ook nog gratis bitcoin krijgen. Vroege ontwikkelaar Gavin Andresen lanceerde freebitcoins.appspot.com, een website waar iedereen die langs kwam 5 BTC kon claimen. De developer stelde 1.100 bitcoin beschikbaar. Ter indicatie: dat is nu ruim $54 miljoen waard!

Allereerste website waar je Bitcoin kon kopen: 1578 BTC voor $1

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Satoshi Nakamoto