Amerika pompt $900 miljard in economie, weet Bitcoin te profiteren?

884 totale weergaven

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw pakket met steunmaatregelen. Er is zo’n $900 miljard gemoeid.

Amerikanen kunnen rekenen op ‘slechts’ $600 per persoon, het andere deel van deze gaat naar allerlei andere potjes. Het is de grootste financiële stimulans uit de geschiedenis. Het is een maatregel die impact gaat hebben op het bedrijfsleven, de dollar en ook bitcoin (BTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Oppompen van de economie

De bedoeling is om $900 miljard in de economie te pompen. Het grootste gedeelte in Amerika, maar er gaat ook een deel naar andere plekken in de wereld. Dit gaat op verschillende manieren gebeuren. Allereerst komt er weer een cheque aan van maximaal $600 voor het gros van de Amerikanen.

Daarnaast wordt $300 miljard ingezet om de komende elf weken de werkloosheid aan te pakken. Ze zetten het naar verluidt in om voedsel en huur te financieren met een speciaal programma.

CNBC meldt dat deze deal het gevolg is van onderhandelingen tussen Republikeinen en Democraten. Naar schatting zijn er momenteel 12 miljoen werklozen, voor wie de financiële steun volgende week afloopt. Tegelijkertijd laait wereldwijd het coronavirus (en verschillende mutaties ervan) weer op.

Het is onduidelijk wanneer de Amerikanen hun kleine beetje zakgeld kunnen verwachten.

De Verenigde Staten volgt daarmee Europa, want eerder deze maand maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend dat het 500 miljard euro in de economie gaat pompen.

Om te zorgen dat de economie kan blijven draaien, pompen ze de sectoren op met nieuw geprint geld (door obligaties op te kopen en rentes laag te houden). De schuldenlast blijft op deze manier dus maar oplopen.

Bitcoin en dollar

Begin dit jaar deelde de VS ook al een stimulus uit van $1.200 aan het gros van de samenleving. Destijds waren er heel wat burgers die dit direct in Bitcoin stopten. Het was op te vatten als een middelvinger naar het beleid. De bedoeling was natuurlijk dat men dit geld in de economie zou uitgeven om zo consumptie aan te wakkeren.

Op Coinbase was er een duidelijke stijging te zien van het aantal stortingen van exact $1.200.


Inmiddels is deze cheque flink in waarde gestegen, naar $4.822, een mooie winst dus voor de mensen die hun dollars op dat moment inruilde voor BTC.

De dollar (index) heeft het de laatste tijd zwaar. De waarde van de wereld reservemunt ondergaat een diepe correctie. Dat is één van de redenen waarom bitcoin ook blijft stijgen omdat de dollar de gangbare wisselkoers is voor BTC.

?s=20

Bitcoin en de Oostenrijkse School

Het verschil tussen bitcoin en de dollar is niet raar. Bitcoin is bedacht om te kunnen fungeren als hard geld zónder centrale autoriteit die de uitgifte bepaald. De perikelen van overheden om de bubbel verder op te blazen, brengt steeds meer mensen richting Bitcoin.

Bitcoin wordt alleen maar schaarser en schaarser. Iedere vier jaar gaat de uitgifte van het aantal nieuwe munten door de helft. Momenteel is dat 6,25 BTC per ~10 minuten, een getal dat in 2024 halveert naar 3,125 BTC.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

De bitcoin prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCdollar