Amerika zet voor het eerst cryptobeurs op zwarte lijst

Amerika heeft voor het eerst een Russische cryptobeurs op een zwarte lijst gezet.

Het Office of Foreign Asset Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft sancties aangekondigd tegen de cryptobeurs Suex. Dit is een over-the-counter (OTC) exchange voor cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Beurs betrokken bij geldstromen ransomware

Formeel is het bedrijf geregistreerd in Praag, maar ze hebben fysieke kantoren in Moskou en St. Petersburg. Amerikaanse functionarissen van de overheid verklaren dat Suex op 21 september uitbetalingen heeft verwerkt voor ransomware-bendes en oplichters.

Ook zouden ze connecties hebben met de inmiddels failliete beurs BTC-e. Deze beurs is jaren geleden door het Amerikaanse ministerie van Justitie gesloten.

Het document van de OFAC deelt een aantal BTC-, ETH- en Tether-adressen. In totaal zijn er vijfentwintig adressen genoemd die met de zaak te maken hebben.

Amerika zet voor het eerst cryptobeurs op zwarte lijst

Blockchain analyse

Blockchainanalysebedrijf Chainalysis heeft het ministerie geholpen bij het onderzoek naar Suex. Ze ontdekten dat Suex de afgelopen drie jaar meer dan $160 miljoen aan bitcoin had ontvangen.

Een deel hiervan was afkomstig van darknet-markten. De grootste website van de wereld was hier ook bij betrokken, namelijk het Russiche Hydra.

Gurvais Grigg van Chainalysis geeft uitleg aan The Block:

“De manier om ransomware te stoppen, is door achter hun ‘supply chain’ aan te gaan. We kijken al een tijdje naar Suex. Maar het kost tijd voor entiteiten als het ministerie en het OFAC om hun businesscase te maken.”

Ransomware is een steeds groter thema aan het worden. De link met Bitcoin is niet onbekend, en dus wil Joe Biden hier ook een einde aan maken. De cybercrime was onderwerp van gesprek in een meeting tussen Biden en Vladimir Poetin in juni. De regering gaf vervolgens de opdracht om onderzoek te doen naar aanvallen op JBS.

Ook de hack van Colonial Pipeline liet haar sporen achter in de oostkust van de Verenigde Staten. Ook hierbij was Bitcoin betrokken als losgeld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!