Amerika wil strengere wetgeving Bitcoin om ransomware te voorkomen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat extra hard inzetten op ransomware met Bitcoin en andere cryptomunten. Vorige week is er een speciale taskforce met experts opgericht. Ze willen met de “agressieve tracking van Bitcoin en andere cryptocurrencies”.

Losgeld voor ransomware

Dit nieuws blijkt uit een artikel van Reuters. Er staan in een rapport enkele aanbevelingen die zouden kunnen helpen om ransomware aan te pakken. Zo wil men wettelijke vereisten voor cryptobeurzen uitbreiden. Hierdoor moeten ze zich aan dezelfde normen houden als traditionele financiële instellingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met ransomware nemen hackers de controle over van computers, bestanden of netwerken door deze (deels) te versleutelen. De enige manier om de toegang weer terug te krijgen, is door als gedupeerde losgeld te betalen. Pas daarna wordt de versleuteling weer teniet gedaan.

Bankbetalingen zijn hiervoor niet geschikt, omdat die allemaal op naam staan en onder het vergrootglas liggen. Cash geld was lange tijd een populair middel, maar steeds vaker stapt men over op ‘digital cash’. Naar schatting is 99% van de ransomwarebetalingen sinds het eerste kwartaal van 2020 met Bitcoin gedaan.

Vaak wisselen de hackers de BTC in voor de privacymunt Monero, die moeilijk te traceren is. Uiteindelijk wordt het ingewisseld voor fiatgeld. In 2019 schatte onderzoeksbureau Cybersecurity Ventures in dat de jaarlijkse kosten voor ransomware wereldwijd oploopt tot 20 miljard dollar.

De boodschap is duidelijk: waar eerst ‘witwassen’ het paradepaardje was van de autoriteiten om Bitcoin in te dammen, is het nu ransomware.

Taskforce

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil zich mengen in deze markt en voorkomen dat individuen of bedrijven worden uitgebuit door dit soort praktijken. Met deze reden is de The Ransomware and Digital Extortion Task Force opgericht.

De groep experts bestaat uit specialisten van de Federal Bureau of Investigation, de Civil Division, de Criminal Division, de National Security Division en het Executive Office for US Attorneys.

De ministeries van Financiën en Binnenlandse Veiligheid doen ook mee aan het initiatief, net als enkele particuliere technologiebedrijven.

De taskforce gaat een reeks aanbevelingen doen. Deze moeten dan nog wel goedgekeurd worden door het congres. Reuters maakt melding van drie aanbevelingen, namelijk

  • Het toepassen van de Know Your Customer (KYC) protocollen voor cryptobeurzen zoals die ook voor financiële instellingen gelden;
  • Het verhogen van de vereisten voor cryptobedrijven om ‘money transmitter’ licenties te verkrijgen;
  • Het uitbreiden van de regelgeving omtrent witwassen

Het komt er dus allemaal op neer dat men wil voorkomen dat onrechtmatig verkregen Bitcoin via gereguleerde beurzen uitgewisseld wordt. De voorgestelde regels krijgen veel kritiek. Het is namelijk een aanval op de privacy van de Bitcoin-bezitter.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
misdaadransomware