Congres in VS ontvangt twee belangrijke wetsvoorstellen over Bitcoin markt

De wereld van bitcoin (BTC) en digitale assets wordt in Amerika weer verder in regels gegoten. Twee grote wetsvoorstellen liggen bij het Huis van Afgevaardigden van de VS.

Effecten

Een van de voorstellen moet duidelijk maken welke digitale assets als effecten worden bestempeld. De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) was in 2019 nog stellig over bitcoin: Bitcoin (BTC) is géén effect.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De ‘The Securities Clarity Act’ moet duidelijkheid verschaffen voor regelmakers. Daar moeten dus richtlijnen voor komen en in deze wet wordt daarover meer duidelijk.

Opmerkelijk genoeg meldt Cointelegraph dat de SEC minder makkelijk partijen kan aanspreken op de manier waarop zij initieel hun tokens hebben verkocht.

Wederom: dit gaat dus niet per se om bitcoin, maar het is belang voor de markt.

Bulkgoederen

Het andere wetsvoorstel is ook een belangrijke. De Blockchain Caucus legde de Digital Commodity Exchange Act voor.

Dit voorstel is relatief simpel: als bitcoin wordt gezien als bulkgoed (commodity) dan vallen beurzen onder het toezicht van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De CFTC is toezichthouder voor commodity-markten en voor afgeleide markten zoals opties en futures.

Ook dit lijkt positief voor de industrie, want hierdoor hoeven beurzen niet per staat een licentie aan te vragen als een financieel diensteverlener.

Maar de SEC zal ook in deze markt een oogje in het zeil houden: bij eventuele digitale aandelenuitgiftes zal de toezichthouder aan de bel trekken.

Meer regels

De politici wereldwijd lijken wakker. Steeds meer landen en/of regio’s presenteren hun standpunten en aanpak voor de bitcoin industrie.

De EU kwam vandaag met een duidelijk bericht: Aan deze Europese regels moeten cryptovaluta voldoen per 2022. Partijen die een licentie kunnen krijgen komen er hierdoor goed vanaf: want hoogstwaarschijnlijk hoef je door deze nieuwe richtlijnen als ondernemer niet meer overal toestemming te vragen. Er komt een Europese licentie voor aanbieders.

Ook in Rusland stoeit men met de regelgeving rondom bitcoin. Het Russische ministerie van Financiën wil burgers verplichten informatie over Bitcoin wallets te geven vanaf een klein bedrag net boven de 1.000 euro.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...