Amerika zet Bitcoin adres op zwarte lijst

Amerika heeft een nieuw bitcoin adres toegevoegd aan hun zwarte lijst. Het gaat om een adres dat mogelijk banden heeft met terroristen. Dat meldt het ministerie van Financiën in een persbericht.

Om precies te zijn gaat het om een zekere man genaamd Farrukh Furkatovitch Fayzimatov, hij zou geld hebben doorgesluisd naar een militantengroep in Syrië genaamd Hay’et Tahrir Al-Sham.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin adressen

Bitcoin adressen zijn openbaar en voor iedereen in te zien. Je kunt geen geld in beslag nemen zonder private keys, maar je kunt wel een adres monteren en het geld in de gaten houden. Dat gebeurt er met adressen op de zwarte lijst van Amerika.

Het ministerie van Financiën heeft een apart onderdeel dat zich hier mee bezig houdt. Op de lijst van het Office of Foreign Assets Control Regulations staan bijvoorbeeld ook adressen die gekoppeld zijn aan Russische instanties.

Stuur je geld naar adressen die gekoppeld zijn aan politieke vijanden van Amerika? Dan kan dat je duur komen te staan.

Er is een hele grote industrie ontstaan rondom het monitoren van de geldstromen op het netwerk van bitcoin. Overheden, banken en andere instanties maken gebruik van surveillance software om zo zoveel mogelijk informatie te verschaffen.

Op het netwerk zelf heb je niets te maken met de regels van een land als Amerika. Maar in de echte wereld kunnen ze je wél pakken.

Andere kant

Bitcoin kan ook een andere rol spelen in dit soort verhalen. Een Russisch nieuwsbedrijf genaamd Meduza is gelabeld als een soort staatsvijanden. Daarom riepen zij eerder op om donaties te doen in bitcoin.

Veel van hun adverteerders zijn inmiddels afgehaakt. Je kunt in de problemen komen als je via je eigen bankrekening direct geld overmaakt naar organisaties met deze stempel. Mede daarom roepen de journalisten op om met bitcoin te doneren.

Bitcoin is grenzeloos geld, maar je hebt hoe dan ook te maken met lokale autoriteiten die invloed of druk uit kunnen oefenen.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...