Amerika zet bitcoin mixer Blender op sanctielijst

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de aanval geopend op een bitcoin mixer. De software zou gebruikt zijn door een Noord-Koreaanse hackersgroep.

Mixer op zwarte lijst

De Office of Foreign Assets Control (OFAC) van de Verenigde Staten heeft sancties opgelegd tegen de cryptomixer Blender.io.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De overheidsdienst claimt dat de ‘witwasmachine’ is gebruikt door hackers uit Noord-Korea. Er zouden lijntjes zijn met cyberaanvallen en gestolen cryptovaluta.

Op 23 maart 2022 deed Lazarus Group, een door Noord-Korea gesponsorde cyberhackgroep, de grootste virtuele valutaroof tot nu toe. Er werd bijna $620 miljoen buit gemaakt bij blockchainproject Axie Infinity.

Ze gebruikten vervoglens Blender om meer dan $20 miljoen aan cryptovaluta te verdoezelen. Naar verluidt is er sinds 2017 meer dan $500 miljoen door Blender gegaan. Daar wil de OFAC nu een einde aan maken:

“Vandaag, voor de eerste keer ooit, legt de Treasury sancties op aan een virtuele valutamixer”, zo is te lezen op de overheidswebsite.

‘Illegale transacties’

Brian E. Nelson minister van Financiën voor Terrorisme en Financiële Inlichtingen, vervolgt:

“Mixers voor cryptocurrency’s die betrokken zijn bij illegale transacties vormen een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS. We ondernemen actie tegen illegale financiële activiteiten door Korea en zullen niet toestaan ​​dat door de staat gesponsorde diefstal en het witwassen van geld onbeantwoord blijft.”

Wat de sancties precies inhouden is niet bekend. Wel wordt er een speciale lijst gemaakt met personen die bij het project en de cybergroep betrokken zijn. De procedure vindt plaats op basis van E.O. 13694.

Alle transacties door Amerikanen met deze mixer zijn door de verordening verboden. Ook moeten alle handelingen tussen Amerikaanse staatsburgers en Blender gemeld worden aan het OFAC.

Met een mixer worden UTXO’s, kleine beetjes bitcoin, gehusseld. Daardoor zijn de inputs en outputs minder makkelijk aan te herleiden. Op deze manieren kun je digitale geldstromen verdoezelen.

Amerika zet bitcoin mixer Blender op sanctielijst

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshackKorea