Amerikaan bekent in witwaszaak van $300 miljoen met Bitcoin mixer

1189 totale weergaven

Een man uit het Amerikaanse Ohio heeft bekent in een grote bitcoin witwaszaak. Hij bevestigt dat hij tussen 2014 en 2017 voor honderden miljoenen dollars aan bitcoin heeft witgewassen.

Dat is te lezen op de website van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Onder de noemer Helix werd een zogenaamde bitcoin mixer gebruikt om transacties en geldstromen te maskeren. Via Helix werd meer dan 350.000 BTC verwerkt. Larry Dean Harmon was de operator van de software en deed dienst als doorgeefluik van marktplaatsen op het darknet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Die 350.000 BTC zijn nu een veelvoud waard van de dagwaarde van zo’n $300 miljoen in de jaren dat Helix actief was.

Bekentenis

In de rechtbank gaf Harmon toe dat hij samenwerkte met darknet-verkopers om bitcoin wit te wassen en zo buiten de handen te houden van de Amerikaanse overheid. Het geld kwam naar verluidt met name uit de drugshandel, maar ook ‘andere illegale activiteiten’.

Volgens Steven M. D’Antuono, onderdeel van de FBI, onderschrijft deze zaak dat de Amerikaanse federale politiedienst groots inzet om dit soort netwerken op te rollen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën klaagde in februari van dit jaar Harmon aan. Het onderzoek en de zaak is opgetuigd door verschillende takken van de overheid. Er lopen ook nog andere rechtszaken tegen de bitcoin mixer.

Harmon moet na de bekentenis ook 4.400 bitcoin inleveren, dat is ruim $200 miljoen waard op het moment van schrijven. Hij wacht op zijn straf, die op kan lopen tot 20 jaar cel. Ook hangt hem een flinke geldboete van $500.000 boven het hoofd.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...