Amerikaanse bank heeft spijt: ‘Bitcoin was betere keuze dan goud’

De Amerikaanse bank BNY Mellon haalt uit naar de asset goud. Ze zien goud minder presteren dan bitcoin en daar heeft de oudste van Amerika spijt van.

Oudste bank over bitcoin en goud

De oudste bank van de Verenigde Staten diende documenten in bij de Securities and Exchange Commission (SEC) waarin ze de bovenstaande uitspraken doen. Een van haar ETF’s die zich richt op small-caps heeft ondermaats gepresteerd. De reden?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het fonds had géén aandelen in MicroStrategy (MSTR), maar wel in een goudmijn, zo schrijven ze. Zoals bekend heeft bitcoin en beurgenoteerde bedrijven met bitcoin beter gepresteerd dan goud.

De in de VS gevestigde financiële instelling BNY Mellon heeft $2.000 miljard in beheer en ook nog eens bijna $39 biljoen in bewaring

Het BNY Mellon Opportunistic Small Cap Fund (DSCVX) behaalde tussen 1 september 2020 en 28 februari 2021 een rendement van 35%.

Op het eerste gezicht lijkt dat heel goed, maar daarmee presteerde het slechter dan de benchmark, de Russell 2000 Index. Deze steeg in dezelfde periode met ongeveer 41,7%.

Geen Bitcoin…

Uit de documenten die bij de Amerikaanse beurswaakhond zijn ingediend, blijkt dat het bedrijf betreurt dat ze geen aandelen hadden in het business intelligence-bedrijf MicroStrategy (MSTR).

Vorig jaar kocht het bedrijf van Michael Saylor voor miljarden aan bitcoin. Sindsdien is de omvang van de kasreserves van het bedrijf gegroeid tot meer dan $4,8 miljard.

Het heeft ook de aandeelhouders van MicroStrategy geen windeieren gelegd. In de filing schrijft de Amerikaanse bank:

“De prestaties van het small-cap fonds werden ook aangetast door de beslissing om geen aandelen in MicroStrategy te kopen, waarvan de aandelen enorm toenamen.”

Onderstaande grafiek laat zien hoe hard de waarde van MSTR steeg:

Amerikaanse bank heeft spijt: 'Bitcoin was betere keuze dan goud'

…maar wel goud

Tegelijk laten ze in het document ook merken dat ze wel een positie hadden in het goudmijnbedrijf Alamos Gold. Dit bleek dan weer een minder goede keuze:

“De prestaties vielen tegen omdat aandelen last hadden van een zwakke goudprijs.”

Volgens ETF.com zijn momenteel 88 ETF’s die blootgesteld zijn aan MicroStrategy. Ook het zesde best presterende fonds van 2021 deed dit. Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK) is de tweede grootste hodler van van MSTR, met een allocatie van 5,20% van het portfolio in Microstrategy.

BNY Mellon, de oudste bank van de Verenigde Staten, maakte in februari bekend dat ze handel in bitcoin (BTC) gaan faciliteren voor hun klanten. Volgens enkele reuzen binnen de industrie is dit een game-changer voor bitcoin en een belangrijke stap richting mainstream adoptie.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
bankgoud