Amerikaanse centrale bank verhoogt basisrente opnieuw met 0,75%

Zojuist heeft de FOMC, de Federal Open Market Committee, de nieuwe basisrente bekendgemaakt. Het betreft een toename van 0,75%. Daarmee vervolgen ze het plan om inflatie tegen te gaan.

Hogere rentes

De Amerikaanse centrale bank verhoogt de Fed Funds Target Rate met 75 basispunten. Daarmee gaat het een strenger dollarbeleid voeren om de inflatie te beteugelen. In juni waren de prijzen 9,1 procent duurder dan een jaar ervoor. Het alweer de vierde op een volgende rate hike sinds de coronacrisis.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vorige maand verhoogde de Federal Reserve de rente ook al met 0,75%. Destijds was het de grootste stijging sinds 1994, waardoor de rentetarieven op 1,50-1,75% terecht kwam. Met de nieuwe stijging van vandaag ligt de upper bound op 2,50%. Dit is sinds 2018 niet meer gebeurd.

De laatste keer dat de rente boven de 2,50% stond was in 2008. De aanstaande FOMC-meeting is dus dubbel zo interessant om in de gaten te houden.

De economie piept en kraakt (net als in 2008). Het woord recessie wordt officieel nog niet in de mond genomen, maar de nieuwste bbp-cijfers laten toch te wensen over.

De tweede verhoging op rij van 0,75% is de grootste back-to-back rentestijging sinds 1984.

Geld lenen kost (meer) geld

Lange tijd was geld goedkoop: tijdens de coronacrisis werd er met alle lust goedkoop geld uitgeleend door centrale banken in de hele wereld. Men vond dit genoodzaakt om de economie te redden.

Als gevolg van deze enorme hoeveelheden 'nieuw' geld, steeg de inflatie in de Verenigde Staten en ook Europa tot boven de 8%. Om deze geldontwaarding de kop in te drukken, worden rentetarieven nu alweer enkele maanden opgeschroefd.

Het heeft zo z'n gevolgen op de financiële markten. Doorgaans worden risicovolle activa als eerste verkocht als spaargeld meer waard wordt (en lenen duurder wordt gemaakt). Bitcoin steeg deze keer echter als reactie op het nieuws. Momenteel schommelt de koers rond de $22.000.

Deze ontwikkelingen zijn dus zeker relevant voor bitcoin. De uitgifte van nieuw geld is bij bitcoin niet afhankelijk van rentetarieven van een centrale bank. Het monetair beleid van bitcoin staat in steen gebeiteld: maximaal 21 miljoen coins met een vast uitgifteschema.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdollar