Zo ziet het monetaire beleid van Bitcoin eruit

In een wereld waar centrale banken de macht hebben over het geld biedt bitcoin (BTC) een alternatief. In plaats van dat je enkele personen of instanties moet vertrouwen, kun je bij bitcoin uitgaan van openbare en controleerbare code en database. Dat biedt duidelijkheid op vele manieren.

Bitcoin en monetair beleid

Geldcreatie is al millennia een manier voor centrale banken (en overheden of bijvoorbeeld koningen) om macht uit te oefenen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mensen die dichtbij de geldkraan zitten, hebben verschillende voordelen. Als jij het geld uit mag delen, dan heb je de touwtjes in handen.

Cantillon effect

Dit fenomeen is dus niet nieuw en werd in de jaren 18e eeuw verder uitgewerkt door Richard Cantillon. Cantillon was een Iers-Franse econoom en schreef rond 1730 Essai sur la nature du commerce en général, een essay over de aard van de handel in het algemeen.

In het essay introduceerde hij onder meer het concept van niet-neutraal geld. De dollar, de euro en elke centraal uitgegeven valuta met een centrale instantie, valt in die categorie.

Niet-neutraal geld zorgt volgens Cantillon voor relatieve inflatie of een onevenredige stijging van de prijzen tussen de verschillende goederen in een economie. Dat staat bekend als het Cantillon-effect.

Dat klinkt nogal theoretisch, maar het is in de praktijk kort samen te vatten.

Naast banken en financiële instituten is er nog een selecte groep mensen die ook profiteren van inflatie en de manier waarop de geldkraan wordt opengedraaid.

In 2020 en ook dit jaar is het duidelijk te zien: de Amerikaanse aandelenmarkt bereikt recordhoogtes door de influx van nieuwe dollars. Dat zorgt ervoor dat een groter gedeelte van het geld in handen komt van een kleinere groep mensen.

De dollars gaan eerst naar de rijken, mensen dichtbij de geldkraan, en komt vervolgens op een latere (en duurdere) manier of helemaal niet bij de rest van het volk terecht.

Bitcoin is wél neutraal en is door iedereen te gebruiken. Het protocol kijkt niet naar identiteit en heeft geen centrale uitgevers van nieuw geld: een topbankier, een blogger, een willekeurige koelkast of de grootste misdadigers: zo lang je toegang hebt tot jouw bitcoin, kun je deze gebruiken.

Bitcoin past niet in de meeste gangbare financiële filosofieën en theorieën, maar er is wel degelijk een economische school die bij dit idee past. Bitcoin en de Oostenrijkse School: Economische match made in Wenen?

Nieuwe bitcoin

Maar er komen toch nieuwe bitcoin bij? Is er dan geen bitcoin geldkraan? Nieuwe bitcoin komen terecht bij partijen die hun hardware inzetten om bitcoin te minen. Middels een consensus mechanisme genaamd Proof of Work strijden zij voor het nieuwe geld.

Miners hebben een motivatie om bij te dragen aan het netwerk en daar bitcoin mee te verdienen. Zij zitten het dichtst bij de bitcoin geldkraan. Het grote verschil in deze situatie is echter: er is tussen verschillende miners constant een strijd om aan die nieuwe bitcoin te komen.

Er is geen centrale bitcoin bank die met een paar goedkeuringen en duimen omhoog geld kunnen maken, je moet werken voor elke bitcoin die je probeert te krijgen.

Daarnaast moeten zij verschillende regels van het protocol volgen om kans te maken op bitcoin. Zo is er bijvoorbeeld een maximum van 21 miljoen BTC.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...