Amerikaanse DOJ pakt memecoin scams op grote schaal aan: Meer vertrouwen op de markt

261 totale weergaven
|

Het Amerikaanse DOJ treedt steeds harder op tegen memecoin scams op grotere schaal, met als doel het marktvertrouwen te herstellen en investeerders te beschermen tegen manipulatieve plannen. 

Gevaren op de snelst groeiende sector

De memecoin sector is één van de grootste en snelst groeiende gebieden binnen de cryptosector, met een marktkapitalisatie van meer dan $47 miljard. Grote tokens als Dogecoin Shiba Inu en Pepe zijn toonaangevend op de markt met een kapitalisatie van miljarden en aanzienlijke handelsactiviteit.

Ondanks de snelle groei van de markt wordt de memecoin markt geteisterd door scams. Op de gehele cryptomarkt komen scams, zoals rug pulls en pump-and-dump schema’s, het meeste voor binnen de memecoin sector.

DOJ onderneemt actie tegen cryptobedrijven

De Amerikaanse DOJ (Departement of Justice) heeft onlangs actie ondernomen tegen vier cryptobedrijven en veertien personen die betrokken zijn bij illegale handelspraktijken, zoals we in eerder cryptonieuws benoemden.

Hierbij is meer dan $25 miljoen aan crypto ingenomen, wat de omvang van de manipulatie op de markt onderstreept. Onder de doelwitten bevond zich GoBit, een belangrijke market maker voor memecoins. GoBit werd net als anderen beschuldigd van washtrading, een tactiek die wordt gebruikt om neppe marktactiviteit te creëren en investeerders te misleiden.

Washtrading is in de Verenigde Staten en andere landen, waaronder Nederland, verboden. Hierbij wordt handelsvolume nagebootst, waardoor handelaren misleid worden door de bedrijven om te investeren. Dit heeft in dit geval geresulteerd in miljoenen aan verliezen.

Positieve stap voor de sector

Het harde optreden van de DOJ wordt door veel analisten, waaronder analisten van Santiment, als een positieve stap voor de sector gezien. Ze zijn van mening dat het verwijderen van kwaadwillenden, zoals GoBit, het vertrouwen in de markt op de lange termijn man vergroten.

Dit geeft de boodschap af dat misleidende praktijken niet worden getolereerd, wat mogelijk nieuwe investeerders zal aantrekken die voorheen op hun hoede waren. Ondanks dat het vertrouwen op de korte termijn kan dalen, kan het op de lange termijn positief zijn voor de memecoins markt. Waarbij memecoins minder snel geassocieerd worden met slechte transparantie en markmanipulatie.

Als GoBit terugkeert naar de markt, is de kans groot dat het bedrijf een stuk transparanter gaat worden. Dit zal erg positief zijn voor de sector, aangezien transparantie een belangrijke factor is voor een gezonde markt. Hierdoor ontstaat er een eerlijker klimaat voor alle handelaren.

Lees meer over:
memecoins

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...